Нови 11 снимки бяха направени от Големия телескоп на Европейската южна обсерватория на едно от най-загадъчните тела в Слънчевата система - астероида Клеопатра, съобщи Astronomy & Astrophysics. 

Пред изданието астрономът Франк Марчис от Института SETI и Лабораторията по астрофизика в Марсия заяви, че Клеопатра е уникално тяло в Слънчевата система. 

"Науката постигна голям напредък благодарение на изучаването на странни отклонения. Мисля, че Клеопатра е едно от тях и разбирането на тази сложна, астероидна система може да ни помогне да научим повече за нашата Слънчева система," аргументира се той. 

Новите изображения според учените подсказват как е възникнала. 

През 2008 г. около Клеопатра са забелязани двете луни, чиито орбити озадачават астрономите. До 2019 г. са уточнени размерите на астероида. Оттогава досега става ясно, че той е загубил 35% от своята маса. 

Първоначалните предположения бяха, че той е сред малкото небесни тела, съдържащи предимно метали. Сега с новите изчисления става ясно, че може би Клеопатра е съставена от скална маса. Предположенията са, че в резултат на бързото въртене големи парчета се отделят от астероида и може би така са образувани странните му луни.