Магистрала "Струма" може да е готова в най-добрия случай в периода 2028-2030 година, твърди служебният министър на транспорта Георги Тодоров, в отговор на въпрос на депутата от "Демократична България" Мартин Димитров, съобщи "Дневник". Според министъра бъде решено частта през Кресненското дефиле да мине по различен маршрут заради екологични съображения, тъй като в района попадат две зони от мрежата Натура 2000, срокът ще се удължи още.

За най-оспорвания 26-километров участък от "Струма" има избрани изпълнители на обществените поръчки, но подписани договори няма, тъй като още не е осигурено финансиране, посочва "Дневник". Плановете са пари да се търсят по програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 година.

Заедно с това са необходими и нови мерки за опазване на зоните в Натура 2000, което може да забави цялата магистрала. 

"Имаме избран изпълнител за лота в посока София. Обаче нямаме разписани специфичните консервационни цели за тази територия, която попада в "Натура 2000", и съответно няма как строителството да започне. Защитените зони са факт от години, но няма разписани цели. И нямам информация дали скоро ще имаме", обясни в интервю за "Капитал" преди седмица служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Както е известно, проектът през Кресненското дефиле предвижда трафикът в посока Гърция да минава през сегашния път, а към София да е по ново трасе. Именно то бе разкритикувано от редица екоорганизации, които настояват пътят да е един - източно от дефилето. Идеята вероятно ще бъде посрещната на нож от жителите на Кресна, които настояват трафика поне в едната посока да е оттам.  

През октомври 2020 година от Европейската комисия информираха България, че за лот 3.2 на "Струма" няма да се отпуснат европейски средства заради преминаването на трасето през защитени територии и предлагане на график за изграждане и сума, които са необмислени или грешни, отбелязва "Дневник". Няколко месеца по-късно България оттегли апликационната форма, с която искаше евросредства за строежа на тази част от автомагистралата. Формулярът за кандидатстване за финансиране на лот 3.2 от магистрала "Струма" от Кохезионния фонд на ЕС беше подаден за одобрение на 9 август 2019 г. С него се искаха 267 млн. евро, които се оценяват на 41% от стойността на целия проект, припомня сайтът.

Георги Тодоров
Георги Тодоров