Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

  • 1
authorАвтор: Румяна Дeнчeва

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

В заседание, продължило в петък над 10 часа, депутатите приеха актуализацията на бюджета. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Приходите с 2,5 млрд. лв.

повече, разходите с 2,3 млрд.

8 лева партийна

субсидия оцеля отново

Скандал предизвика

предложението пътните

фирми да получат пари с

анекси към договорите

Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага. Министерства, за които бе гласувано да се дадат допълнителни средства, също ще го получат до края на този месец.

Добавката от 120 лв. за всички пенсионери ще започне да се плаща от октомври, тогава ще бъде преведена и допълнителната субсидия за общините.

Плащането за покупка на ремдесивир и на още ваксини, ако се налага ще стане, щом бъде сключен договор. Отпуснатите пари за ремонт на оградата по границата с Турция ще се дадат след обявяването на обществена поръчка, а останалата част за справяне с евентуална нова емигранска вълна ще бъде получена от МВР също през този месец.

Това са планирали от Министерството на финансите, след като в петък актуализацията на бюджета бе приета окончателно. Гласуването приключи в 1,50 часа в нощта срещу събота след 10 часа почти непрекъснати дебати, няколко прегласувания и периодично напрежение сред депутатите.

В пленарната зала бе гласувано увеличаване на приходната част на бюджета с 2,5 млрд. лв., а разходната - с 2,3 млрд. Другите параметри са ръст на икономиката от 3,5%, повишено потребление на домакинствата от 2,8 на сто, 2,1% инфлация, 5,3% безработица, 4,4% дефицит. Помощта за бизнеса е над 400 млн. лв., 222 млн. са за социална подкрепа, 133 млн. лв. за избори, парите са достатъчни и за балотаж на вота 2 в 1 за парламент и президент през ноември. Над 60 бяха депутатските предложения, направени между двете четения на актуализацията. Около 40 от тях не стигнаха до зала, тъй като бюджетната комисия реши, че сега ще се обсъждат и гласуват само онези, които са относими с парите на държавата до края на тази година.

Всеки

допълнителен

разход бе

разписан в

детайли

за какво да бъде похарчен, за да не разписва празен чек на правителството. Така за здравеопазване са предвидени 225 млн. лв., в които са включени пари за ваксини и ремдесивир.

Депутатите разпределиха 60 млн. лв. за ведомствата, които отговарят за мигрантски натиск, ако това се наложи. За Министерството на отбраната бяха гласувани допълнително 20 млн. лв., за МВР - 37 млн. лв., и за агенцията за бежанците 700 хил. лв.

Допълнителни 23 млн. лв. отидоха към бюджетите на образователните институции. Общините получават още 100 млн. лв. трансфер за справяне с кризата, породена от пандемията.

За първи път компенсации ще получат и авиопревозвачи и туроператори – туризмът получава допълнително 60 млн. лв., а 6 млн. лв. са за обезщетения за провалени пътувания. Бонуси ще има за служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

КЕВР обаче

няма да получи

първоначално

предложените

16,3 млн. лв. за

изплащане на

обезщетения по

загубени дела

заради определени по-ниски цени на тока от водни централи.

Предложението на служебния кабинет бе на регулатора да бъдат предоставени тези пари, но да им се орежат средствата за дрехи. Депутатите в зала обаче не го приеха.

Предложението на служебния финансов министър Асен Василев да се промени Законът за обществените поръчки, така че да може с анекси към сключени договори между АПИ и пътните фирми да им се плати стойността на фактурираните дейности до края на годината обаче взриви залата след полунощ в петък.

“Това е много важно решение, става въпрос за около1,3 млрд. лв. Такова решение би позволило да се направят допълнителни възлагания на стойност до 100 млн. за зимната поддръжка.

Т.е. ако това не се направи, няма кой да чисти пътищата. Никога не сме правили подобно нещо, тъй като има правени плащания по тези договори в нарушение на Закона за обществените поръчки”, мотивира предложението си Василев.

Депутатите обаче се обявиха против, защото не било работа на Народното събрание да се меси в договорни отношения. След размяната на разгорещени реплики стана ясно, че това предложение дори не подлежи на дискусия, тъй като не е съвместимо с предмета на обсъждането - дебати по бюджета.

Спор предизвика

и настояването

за намаляване

държавната

субсидия за

партиите от

8 на 1 лев

“Хайде ние като партии да покажем, че можем да бъдем отговорни и нека приемем партийната субсидия в този бюджет да бъде един лев”, предложи Тошко Йорданов от ИТН. “Бих размислил върху вашето предложение, ако ми кажете колко ще се изхарчат за избори, защото не направихте правителството”, опонира Иван Иванов от БСП. От “Изправи се БГ! Ние идваме!” ще подкрепим предложението, върнахме парите над 1 лев от държавната субсидия, така както беше гласувано на референдума през 2016 г.” заяви Мая Манолова. Предложението обаче не получи други гласове извън тези на двете партии.

По време на дебатите Мария Капон от ИБГНИ и Иван Тотев от ГЕРБ застанаха заедно на трибуната, за да защитят предложение за допълнителен трансфер към общините.

“Ние сме от Майнатаун, моля ви се! Я сега тука, майна. А - а - а! Все пак Пловдив е нашата България! Я по-кротко!”, каза през смях Капон и двамата с Тотев опитаха да обяснят за какво редакционно предложение настояват. Тотев прегърна съгражданката си с усмивка.

“Ние може всички да сме от различни партии, но когато стане въпрос за Пловдив, много бързо се събираме. Така че, ако обичате, хайде малко по-кротко!”, обърна се към колегите си в залата Капон, за да утихнат смехът и шумът.

Това не се хареса на Атанас Костадинов от БСП, който се обърна към председателя на събранието Ива Митева с думите: Както противопоставянето и хаосът, така и подобно веселие могат да ни излязат през носа. Моля, вземете мерки, такъв Пловдивски панаир да не се повтаря!, призова той.

След като мина окончателното гласуване, финансовият министър Асен Василев заяви, че

държавата има

пари, общият

ресурс, заделен

за справяне с

четвъртата

вълна на

пандемията,

е 3 млрд. лева

Не се налага увеличаване на дълга, нито промени в данъците. Ако нямаше актуализация, тези пари не можеше да стигнат до хората, посочи Василев.

Заради забавяне на плана за възстановяване, който още не е финализиран и внесен за одобрение в ЕК, може да се наложи да се тегли допълнителен заем, за да се покрият разходите от бюджета, заяви обаче в неделя по БНТ депутатът от ИТН Пламен Данаилов. В актуализацията са включени 400 млн. лв. приходи като част от авансовото плащане по плана, което България очаква да получи до края на тази година.

Най-четени

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

Изглежда, че Европейският съюз е в опасност да си създаде още един проблем, сякаш нищо не е научил от кризата на еврото." Това пише германското списание "Шпигел" в коментар под заглавие "Спорно приемане в еврозоната: Нарастват притесненията, докато България се подготвя за присъединяване към еврото", цитиран от "Дневник"

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Бившият служебен министър Асен Василев разкри, че шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов е получил заплахи за живота на жена си и децата си. Те са били от български бизнесмен, чиито фирми в миналото никога не са проверявани. За заплахите са били информирани ДАНС и международните партньорски служби

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Скоро ще има разрешителни за участъците до Павликени Работата по магистрала “Хемус” не е спряла съвсем - миналата седмица с решение на служебния кабинет са отпуснати парите за изплащане на отчуждаванията по лот 4 и до месец - месец и половина те ще бъдат платени на собствениците на земи по трасето. Това съобщи пред журналисти зам

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Разследваме престъпления за милиарди, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, след като връчи на олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова договора за назначаването й като инструктор в Академията на МВР. Като пример за престъпленията, които се разследват, вицепремиерът посочи строежа на автомагирстрала "Хемус"

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Ако правителството, предложено от Слави Трифонов на 12 юли, се беше състояло, ви гарантирам едно, че то щеше да бъде по-модерно, по-реформаторско, щеше да работи по-бързо и нямаше да предложи актуализация на бюджета през тази година. Това заяви в предаването Панорама по БНТ бившият вицепремиер Николай Василев

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша ще плаща всеки ден глоба от 500 000 евро на Еврокомисията заради това, че продължава да добива въглища в мината “Туров” в близост до чешката и германската граница, постанови Върховният съд на Европа, съобщи Ройтерс. До решението се стигна, след като Чехия каза, че спорната мина уврежда околната среда през границата

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Списък за уволнения в държавата няма, не съм виждал и за първи път чувам да има Промените, свързани с увеличението на пенсиите и антикризиснте мерки, които прие с актуализацията на бюджета в последните си дни парламентът, не са предизборен ход, а трайна  мярка, заяви в "Панорама" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика  Гълъб Донев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Които правят сметките, че без държавна субсидия трябва да затварят, това просто не е вярно, казва финансистът До 31 декември при избори на 14 ноември парламентът може да приеме бюджет за догодина - През миналата седмица двама българи на високи позиции бяха обвинени от Световната банка - визирам Кристалина Георгиева и Симеон Дянков

Най-коментирани

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде Ройтерс

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

За година поскъпването е 224,75 на сто 80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от “Булгаргаз” и одобрена от експертите на КЕВР, става ясно от доклада им. Това е с 15,68% повече от тази за септември, която е 69,40 лв. На 11 август газовата компания обяви прогноза за октомврийската цена от 69,76 лв

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Само у нас спад на регистрираните автомобили между 2015 и 2019 г. България е сред страните, в които има най-малко пътнически автомобили в Европа. За 2019 г. у нас е имало 407 леки коли на 1000 души, показва статистика на Евростат. С по-малко автомобили са само Унгария (390), Латвия (381) и Румъния (357)

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

470 влака са на ток, чиято цена от 110 се качи до 250 лв. за мегаватчас Билетите за влаковете ще поскъпнат, но само с индекса на инфлацията. За последните 12 месеца тя е 3,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт. От БДЖ уточниха, че само за такова увеличение са говорили с новия служебен министър на транспорта Христо

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

Предлагат за домакинствата да останат енергийните помощи, но с промяна на подоходните критерии, за да се включат повече хора, обмисля работна група, която работи по мерките От ноември бизнесът да получава помощ заради шоковите цени на тока - това планира работната група, която се труди по мерките, научи “24 часа”

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

470 влака са на ток, чиято цена от 110 се качи до 250 лв. за мегаватчас Билетите за влаковете ще поскъпнат, но само с индекса на инфлацията. За последните 12 месеца тя е 3,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт. От БДЖ уточниха, че само за такова увеличение са говорили с новия служебен министър на транспорта Христо

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

Предлагат за домакинствата да останат енергийните помощи, но с промяна на подоходните критерии, за да се включат повече хора, обмисля работна група, която работи по мерките От ноември бизнесът да получава помощ заради шоковите цени на тока - това планира работната група, която се труди по мерките, научи “24 часа”

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Повече хора са започнали да работят от вкъщи след въвеждането на мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от Ковид-19. През 2020 година 12 процента от заетите на възраст 20-64 години в ЕС обикновено са работили от вкъщи, докато през последното десетилетие този дял бе останал непроменен на равнище около 5 или 6 процента

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници в селското стопанство във Франция все по-често се наемат директно от местни работодатели, което ограничава възможностите за контрол на Инспекцията по труда у нас, съобщиха от ИА "Главна инспекция по труда". Използваните в редки случаи фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия
с минерална вода

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия с минерална вода

Европейската комисия съобщи, че изпраща мотивирано становище до България за неспазване на пазарните изисквания на ЕС за естествените минерални и изворни води. Българското законодателство не забранява естествени минерални води и изворни води, с произход от един и същ извор, да бъдат продавани с повече от едно търговско описание

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

Замърсяването на въздуха по света е по-сериозно, отколкото се предполагаше. Предупреждението отправи Световната здравна организация (СЗО), като обяви намаляване на безопасните норми на основните замърсители като азотен диоксид. По изчисления на организацията около 7 млн. души годишно умират преждевременно от болести, свързани с мръсния въздух

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

От сутринта служители на ДАНС са в Комисията за енергийно и водно регулиране, но не са нахлула. Те искали документи, а от КЕВР им ги снимали. Агентите и в момента са в енергийния регулатор, тъй като документацията, която им приготвят, не била в малко количество. От КЕВР заявиха, че в комиисията е спокойно, няма напрежение