Вносителите от ИТН: Предложихме помощ на тези, които не получиха подкрепа в пандемията

Идеята да се намали данъкът за свободните професии така и не бе разгледана в пленарната зала по време на среднощното гласуване на актуализацията на държавния бюджет. Ресорната комисия реши, че това предложение заедно с още около 40 други няма отношение към стария бюджет и актуализацията му.

Наред с десетки други предложения от партията на Слави Трифонов искаха да се вдигнат от 25 на 40% разходите, които се признават и се приспадат от данъчната основа на физически лица, които упражняват свободни професии като адвокати, нотариуси, счетоводители, консултанти, одитори, съдебни заседатели, експертите към съда и прокуратурата, лицензираните оценители, представителите по индустриална собственост, медицински специалисти, преводачи, архитекти, инженери, технически ръководители и др.

Нашето предложение не беше лобистко, предложихме помощ на онези, които не получиха подкрепа в пандемията и бяха определени като “маргинали”. Това обясни пред “24 часа” депутатът от ИТН Пламен Данаилов, които е един от вносителите на промяната. Той заяви, че предложението им не е било насочено към някоя определена професия, а към широк спектър, тъй като засяга около 191 хил. души. 35 000 от тях упражнявали свободни професии, 156 500 получавали доходи по извънтрудови правоотношения. “Това е голям кръг от лица, които не почувстваха подкрепа под никаква форма по време на пандемията. Няма лобизъм за конкретна професия. Търсихме форма на справедливост и на уеднаквяване със свободните професии, които сега плащат такъв данък”, поясни Данаилов.

По думите му подобна мярка ще струва на бюджета не повече от 24 млн. лева годишно, но в същото време ще доведе до изсветляване на доходите на тези професии. Това щяло да неутрализира ефекта от по-ниските приходи, защото щели да се съберат данъци от повече хора и крайната сума като приходи щяла да бъде същата.