Винарският бизнес у нас се възстановява, а българинът пие вино колкото преди пандемията, сочат данните на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) за 2021 година.

През настоящата година консумацията е почти изравнена с тази от 2019 година, заяви председателят на камарата Йордан Чорбаджийски. Спад се наблюдавал по време на рестрикциите и затварянето на заведения заради пандемията. Но тази година силният летен сезон помогнал за възстановяване на продажбите. Обичайна годишно те са в рамките на 110-120 млн. литра.

Министерството на земеделието и фонд “Земеделие” подпомагат винарите по мярка, чрез която се плащат месечно по 7 ст. за всеки литър задържано в избите вино. Средствата за 2020 г. са изплатени на всички, а за тази година следват проверки на подадените данни от експерти на фонд “Земеделие”. Те ще стартират около средата на септември, а средствата ще се изплащат от средата на октомври.

При износа на българско имало по-осезаем спад с над 20%. Но на фона на други страни България се справяла добре, защото държави като Франция, Италия, Хърватия и други отчитали намаление на износа с над 50%. За българското вино първо се били възстановили пазарите в Азия.

2020 г. обаче не е била лесна за винарите, посочват от камарата. През пролетта, когато имаше засилени рестрикции заради пандемията, общият спад в продажбите е бил над 30%. През лятото е имало наваксване и консумацията е била с едва 5% по-ниска от тази преди затварянията. През зимата обаче е последвало ново намаление и за 2020 г. спадът е с над 10%.

В световен мащаб през миналата година консумацията на вино е намаляла с 3% до 234 милиона хектолитра, или 6 милиарда галона, показват данни на Международната организация на винарството. И въпреки че в проценти намалението не изглежда голямо, това е най-ниското ниво на продажби от 2002 година. Спадът бил резултат не само от затварянето на заведения, но и заради наложените от САЩ по времето на президента на Доналд Тръмп мита от 25% върху няколко марки европейски вина.

Според лозаро-винарската камара консумацията на вино у нас се е върнала на нивата от преди пандемията.