Зелен път за зелената енергия, но без субсидии и на пазарен принципи

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова

Зелен път за зелената енергия, но без субсидии и на пазарен принципи

Вятърния парк “Св. Никола” на “Ей И Ес Гео Енерджи” спести през 2019 г. 323 277 т въглеродни емисии и рроизведе 291 241 мегаватчаса електроенергия.

8500 мегавата нови мощности са заявили  присъединяване към мрежата

 

Зелена енергия без субсидии и преференции, а на пазарен принцип – възможно е, казаха участниците в онлайн конференция за корпоративното снабдяване с възобновяема енергия и възможностите за съхранение на енергия в Югоизточна Европа. Форумът бе организиран от RE-Source Hub Bulgaria-Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия, Българската асоциация за вятърна енергия, с подкрепата на RE-Source Platform, водещия европейски форум за корпоративни използване на възобновяема енергия. Как да се постигнат целите за 40% зелена енергия до 2030 г., възможности за скадиране на енергия, какво ще стане с въглищните централи, бяха сред темите обсъдени на няколко часов дебат.

Искаме да обсъждаме в позитивна светлина зелената енергия в България и региона, изграждане на възобновяеми централи и производство на енергия на пазарен принцип, това постави във фокуса на обсъжданията Никола Газдов, председател на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия.

Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов каза, че искат да създадат условия бъдещите производители на зелена енергия да се чувстват добре на нашия пазар и всичко това да се осъществи на пазарен принцип. Уточни обаче: „Не сме склонни да подкрепяме каквато и да е преференция към когото и да било. Считаме, че това не е балансирано и по този начин ще създадем пазарно изкривяване. Доколкото са говорили с ЕК всякаква държавна помощ не с посреща добре“, каза той. Това не означава, че не гледаме с добро око на зелената енергия, уточни сам.-министърът. Поясни, че всички проекти за декарбонизация в комплекса „Марица-изток“ и в енергетиката ще бъдат подкрепени – по административен и технически път.

Зам.-председателят на комисията по енергетика Делян Добрев се изненада от думите на Дамянов, че министерството не е склонно към преференции. Той припомни, че в плана за възстановяване и устойчивост са предвидени няколкостотин милиона за подкрепа на батерии за съхраняване на зелена енергия. Той уточни, че не е против батериите, но ако са пилотни проекти, а не да се дават толкова много пари и да се повтори ситуацията с преференциите на фотоволтаиците в периода от 2008 до 2912 г. Попита дали тази част от плана за възстановяване е променена. Основните предизвикателства, според него, не са във възобновяемите източници, чиято енергия поевтинява, а в развитието на мрежата, която да може да присъедини и да приема зелената енергия. Няма нужда от батерии, а от мрежа, има инвестиционни намерения за хиляди мегавата проекти, те не искат друга подкрепа освен да бъдат присъединени към електропреносната мрежа. Високите цени на едро на електроенергията в момента само привидно подпомагали въглищните централи, според него те ускорявали смъртта им, защото колкото са по-високи цените, толкова по-бързо ще се развият инвестиционните проекти на възобновяемите централи, които ставали все по-ефективни и чийто ток е евтин.

Той вкара в дебата и подценяването на темата с офшорния вятър, за чиито мощности няма законодателство и в следващият парламент би следвало да търси консенсус, възможност за развитие на всички видове идеи за правила и за офшорния вятър, там имаме потенциал, каза той.
Владислав Панев от енергийната комисия в парламента също смята, че няма нужда от субсидии за зелена енергия. Дори тока на централи с договори за изкупуване на зелената сега е с цена под пазарната. Той припомни прогнози за цена на електроенергията към 2030 г. от 110 Той насочи вниманието към мощностите, които изгражда индустрията за собствено потребление на електроенергия, десетки мегавати. Затова той акцентира върху умните мрежи и финансирането им, за да се пренася и управлява по-евтина и стабилна енергия за бизнеса и за бита. Той смята, че е добре да бъдат подкрепяни батериите, защото сега пазарната им цена е по-висока отколкото пазарът може да понесе и това е слабият момент.

Председателят на енергийната комисия в парламента Иван Хиновски говори за балансираното развитие и за баланса в енергетиката. Възобновяема енергия – да, но само с веита системата може да стигне до тежки аварии. Припомни, че нещо подобно се е случило тази година на 30 юли в 22 ч в Германия. И заяви, че е важен тъй нареченият въртящ се резерв, който, според него, трябва да е 20% от мощностния баланс.
Хиновски каза, че вижда две групи мощности – в първата са чисто пазарни проекти за възобновяема енергия, които не искат никакви преференции. Но трябват и базови мощности, които могат да се изграждат след конкурси, при които да спечелят инвеститори с най-ниски цени.

Той акцентира и върху малките веита на покривите, създаването на енергийни кооперативи и общински борси за търговия с ток. Той се усъмни във възможностите за изграждане на вятърни централи в Черно море, припомни, че точно в този район е пътя на птиците, а освен това морето е много дълбоко и при пилони от 100-200 м не се знае дали ще излезе икономически сметката. А иначе вятърът е колкото в Ламанша.
Добрев го репликира, че няма нужда да се правят анализи, дали е изгодно да се строят вятърни генерации, да направим закона, който да ги позволява, а кога и кой ще ги построи, ще се реши с времето.
Председателя на комисията Хиновски лансира модел за кондензационна базова централа в „Марица-изток 2“, ядрен блок в АЕЦ „Козлодуй“, за да се осигури базовата мощност от атомната централа и гъвкавост от газовата и възобновяеми централи. Такъв бил моделът на Чехия и Унгария, той смята, че е разумен и може да се стигне до консенсус.
Добрев напомни, че енергийният закон и сега позволява КЕВР да организира търгове, ако има нужда от газова централа. Преди да подходим към тези търгове, трябва да сме сигурни, че има нужда от тях.
В дебата зам.-министърът Дамянов подкрепи Добрев и Хиновски за развитието на мрежата. Няма как само веита да осигурят мощностите, до този момент няма технология в света, която да се основава само на тях.
Шефът на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев направи преглед на първите пазарни обединения – през 2019 г. с Румъния на пазар „в рамките на деня“, а от май 2021 г. – с Гърция на пазар ден напред“, припомни, че още този месец предстоят пазарните тестове за обединение на пазари „в рамките на деня“ с Румъния, което се отвори българския пазар към Европа и ще донесе стабилност на цените.

Той съобщи, че има заявления за присъединяване към мрежата на 8500 мегавата мощности, а само през последните 11 месеца – за присъединяване на 450 мегавата веита към мрежата средно напрежение. „Представяте си какъв огромен интерес от страна на инвеститорите има за изграждане и присъединяване на нови мощности, не е необходимо да бъдат подкрепяни в плана за възстановяване и устойчивост. Развитието на веи минава през развитието на мрежата. За да бъдат присъединени всички тези централи за производството на възобновяема енергия, мрежата трябва да бъде преструктурирана и то цялостно. Тя работи на този етап с мощности, които са концентрирани, докато при новите условия, които очакваме в следващите 5 или 6 г., ще стане децентрализация в производството, което е доста сериозно предизвикателство пред мрежата", каза той.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, каза, че в неговите предприятия са изградени 3 мегавата фотоволтаици, до края на годината ще построим още 25. Подчерта обаче, че веитата ще помогнат, но няма да разрешат проблемите на индустрията със скъпия ток. Индустрията не е готова за зелената сделка, заяви той и припомни, че два пъти е поскъпнала електроенергията в Европа и индустрията не е конкурентоспособна. Вместо да инвестираме в нови мощности в предприятията, се занимаваме да строим подстанции, за да се спасим от ситуацията в държавата. Подчерта, че има много предизвикателства и неясни теми. “Дай боже да влезем в сроковете на зелената сделка и да имаме конкурентна цена. Притесняват ни китайските и американските конкуренти, за които няма такива изисквания.“

Изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт заяви притеснение от настоящите ценови нива на електроенергията. „ Аурубис“ сме голяма група и целта е да станем въглеродно неутрални до 2050 г. Не можем да чакаме, действаме. Работим по няколко пилотни проекта, с които ще направим неща, с които да се доближаваме до тази цел“, каза той и анонсира тестовете на първите съоръжения за водородни технологии в групата, които ще са ноември-декември. Поясни, че възнамеряват да използват научни пробиви. Припомни, че изграждат у нас най-големия парк фотоволтаици в рамките на групата. Той е 10 мегавата, но е просто капка в морето в сравнение с потреблението на електроенергия на предприятието.

Спомена и пестенето на енергия. Но заяви - основната ни дейност е производство на мед, не можем да навлезем дълбоко в производството на електроенергия. Поставената цел за българското предприятие е до 2030 г. 20% от енергията, която да потребяваме, да си я произвеждаме.

Най-четени

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

Изглежда, че Европейският съюз е в опасност да си създаде още един проблем, сякаш нищо не е научил от кризата на еврото." Това пише германското списание "Шпигел" в коментар под заглавие "Спорно приемане в еврозоната: Нарастват притесненията, докато България се подготвя за присъединяване към еврото", цитиран от "Дневник"

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Бившият служебен министър Асен Василев разкри, че шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов е получил заплахи за живота на жена си и децата си. Те са били от български бизнесмен, чиито фирми в миналото никога не са проверявани. За заплахите са били информирани ДАНС и международните партньорски служби

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Скоро ще има разрешителни за участъците до Павликени Работата по магистрала “Хемус” не е спряла съвсем - миналата седмица с решение на служебния кабинет са отпуснати парите за изплащане на отчуждаванията по лот 4 и до месец - месец и половина те ще бъдат платени на собствениците на земи по трасето. Това съобщи пред журналисти зам

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Разследваме престъпления за милиарди, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, след като връчи на олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова договора за назначаването й като инструктор в Академията на МВР. Като пример за престъпленията, които се разследват, вицепремиерът посочи строежа на автомагирстрала "Хемус"

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Ако правителството, предложено от Слави Трифонов на 12 юли, се беше състояло, ви гарантирам едно, че то щеше да бъде по-модерно, по-реформаторско, щеше да работи по-бързо и нямаше да предложи актуализация на бюджета през тази година. Това заяви в предаването Панорама по БНТ бившият вицепремиер Николай Василев

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша ще плаща всеки ден глоба от 500 000 евро на Еврокомисията заради това, че продължава да добива въглища в мината “Туров” в близост до чешката и германската граница, постанови Върховният съд на Европа, съобщи Ройтерс. До решението се стигна, след като Чехия каза, че спорната мина уврежда околната среда през границата

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Списък за уволнения в държавата няма, не съм виждал и за първи път чувам да има Промените, свързани с увеличението на пенсиите и антикризиснте мерки, които прие с актуализацията на бюджета в последните си дни парламентът, не са предизборен ход, а трайна  мярка, заяви в "Панорама" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика  Гълъб Донев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Които правят сметките, че без държавна субсидия трябва да затварят, това просто не е вярно, казва финансистът До 31 декември при избори на 14 ноември парламентът може да приеме бюджет за догодина - През миналата седмица двама българи на високи позиции бяха обвинени от Световната банка - визирам Кристалина Георгиева и Симеон Дянков

Най-коментирани

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде Ройтерс

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

За година поскъпването е 224,75 на сто 80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от “Булгаргаз” и одобрена от експертите на КЕВР, става ясно от доклада им. Това е с 15,68% повече от тази за септември, която е 69,40 лв. На 11 август газовата компания обяви прогноза за октомврийската цена от 69,76 лв

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Само у нас спад на регистрираните автомобили между 2015 и 2019 г. България е сред страните, в които има най-малко пътнически автомобили в Европа. За 2019 г. у нас е имало 407 леки коли на 1000 души, показва статистика на Евростат. С по-малко автомобили са само Унгария (390), Латвия (381) и Румъния (357)

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

Близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието  Христо Бозуков по време на съвместно видеоконферентно заседание на Консултативен съвет по животновъдство и Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

50 хиляди земеделци ще получат 70 милиона лева помощи от държавата, за да преодолеят икономическите последици от COVID кризата, съобщиха от Нова тв. По предложение на земеделското министерство 35 млн. лева ще бъдат насочени в животновъдството, като с тях ще бъдат подкрепени близо 20 хиляди фермери. Пчеларите ще получат 5 млн. лева, а около 30 млн

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

470 влака са на ток, чиято цена от 110 се качи до 250 лв. за мегаватчас Билетите за влаковете ще поскъпнат, но само с индекса на инфлацията. За последните 12 месеца тя е 3,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт. От БДЖ уточниха, че само за такова увеличение са говорили с новия служебен министър на транспорта Христо

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

Предлагат за домакинствата да останат енергийните помощи, но с промяна на подоходните критерии, за да се включат повече хора, обмисля работна група, която работи по мерките От ноември бизнесът да получава помощ заради шоковите цени на тока - това планира работната група, която се труди по мерките, научи “24 часа”

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Повече хора са започнали да работят от вкъщи след въвеждането на мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от Ковид-19. През 2020 година 12 процента от заетите на възраст 20-64 години в ЕС обикновено са работили от вкъщи, докато през последното десетилетие този дял бе останал непроменен на равнище около 5 или 6 процента

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници в селското стопанство във Франция все по-често се наемат директно от местни работодатели, което ограничава възможностите за контрол на Инспекцията по труда у нас, съобщиха от ИА "Главна инспекция по труда". Използваните в редки случаи фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия
с минерална вода

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия с минерална вода

Европейската комисия съобщи, че изпраща мотивирано становище до България за неспазване на пазарните изисквания на ЕС за естествените минерални и изворни води. Българското законодателство не забранява естествени минерални води и изворни води, с произход от един и същ извор, да бъдат продавани с повече от едно търговско описание

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

Замърсяването на въздуха по света е по-сериозно, отколкото се предполагаше. Предупреждението отправи Световната здравна организация (СЗО), като обяви намаляване на безопасните норми на основните замърсители като азотен диоксид. По изчисления на организацията около 7 млн. души годишно умират преждевременно от болести, свързани с мръсния въздух

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

От сутринта служители на ДАНС са в Комисията за енергийно и водно регулиране, но не са нахлула. Те искали документи, а от КЕВР им ги снимали. Агентите и в момента са в енергийния регулатор, тъй като документацията, която им приготвят, не била в малко количество. От КЕВР заявиха, че в комиисията е спокойно, няма напрежение