Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок, придружавана от 10-членна делегация, в състава на която е и генералният консул на Турция в Бургас Сенем Гюзел, е на първо официално посещение в Шумен. Турските дипломати в рамките на визитата си се срещнаха с областния управител Валентин Александров и заместниците му Албена Бабева-Сланева и Сашо Евлогиев. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Александров е представил особеностите в социално-икономическото развитие и богатото културно-историческо наследство в региона.
"В област Шумен работят едни от най-големите турски инвеститори, което е показателно за развитието на контактите в областта на икономиката", е отбелязал Александров.

Айлин Секизкьок е подчертала важното място, което заемат търговско-икономическите взаимоотношения между двете страни и особено връзките с област Шумен.

"Това е област, към която турските инвеститори проявяват интерес и със своята работа поощряват и други да работят тук", е казала Секизкьок.
Валентин Александров и Айлин Секизкьок са изразили убеждението си, че постигнатото в междусъседските ни отношения трябва да се надгражда и са се ангажирали да оказват необходимото съдействие за увеличаване на инвеститорите в региона и развитието на двустранните контакти.

По-късно Айлин Секизкьок ще присъства на официалното откриване на цех за механична обработка на профили в завода в Шумен на един от най-големите производители на алуминиеви изделия, съобщиха от компанията, собственост на едни от най-големите турски инвеститори в града и страната.