Гърция готова с пакет от мерки за 3,5 млрд. евро, с които ще помага на домакинствата да се справят с инфлацията

В Испания намаляват данъци, за да свалят с 15% котировките на електроенергията

У нас на бедни дават по 525 лева, за да могат да си платят топлото през зимата

Ново поскъпване на тока за бита се задава от 1 януари 2022 г. То ще дойде от електричеството, произвеждано от топлофикациите, които са принудени да вдигнат тарифите заради рекордните котировки на природния газ. С колко ще се увеличат цените за домакинствата, още не ясно, но вероятно ще е максимум до 2%, тъй като при големите производители като АЕЦ и тецовете не се очаква да има промени. Новото поскъпване обаче ще се насложи към това от юли.

Електроенергията за домакинствата се вдигна през август в цяла Европа. Проучване на консултантската компания Vaasa ET показва, че сметките за ток на крайните потребители във всички столици на ЕС са се увеличили с 11%, а сметките за газ - с 18%.

В България последната промяна е от 1 юли, когато цената на тока бе вдигната. Така София влезе в списъка на столиците със средно увеличение от 5%.

А във вторник

картата на

Европа от

червено мина

в цикламено

заради тока

Скалата за измерване на цените на едро започва от синьо при ниски нива, минава през оранжево и кафяво, за да стигне до цикламено на нивата от 170 евро за мегаватчас и нагоре.

С ден на доставка 15 септември най-скъпо е в Италия – 174 евро, в Испания, Португалия и Гърция - около 172 евро. В Централна Европа и Германия цените са над 168 евро, дори Франция с нейния атомен ток постигна нива от 166,83 евро.

В България токът за бизнеса е 154,27 евро и страната е втората с най-ниски цени след Полша, която е най-вече на ток от въглища и котировки от 97,94 евро.

Ударното покачване на тока през тази година принуди някои държави в Европа да въведат мерки за подпомагане на домакинствата като някои от тях са неочаквани - например поемане на част от сметките.

Гръцките власти вчера обявиха, че

80% от

предстоящото

увеличение на

тарифите за

електроенергия

ще бъде покрито

от държавата, съобщи АНА-МПА. През четвъртото тримесечие всички домакинства ще получат субсидия за първите потребени 300 киловатчаса, за да могат да покрият голяма част от повишаването на сметките за ток. Общата предвидена сума за субсидиите е 150 млн. евро.

Говорителят на гръцкото правителство Янис Икономиу уточни, че субсидията се отпуска заради скока на цените на електроенергията и засяга всички тарифи на Обществената електрическа корпорация, а частните енергийни компании ще бъдат принудени да ги следват, защото в противен случай ще загубят клиенти. Освен това се очаква 20% увеличение на надбавката за отопление.

“Пакетът от мерки надхвърля 3,5 милиарда евро и най-важното е, че данъците се намаляват и доходите се увеличават. Това дава много важна мотивация на новото поколение да играе водеща роля чрез образование, работа, използване на технологии, генерално за живот в променящата се страна”, обясни говорителят.

Наскоро премиерът Кириакос Мицотакис обяви мерки в подкрепа на домакинствата

за компенсиране

на очакваното

поскъпване

на храните

и електрическата енергия на фона на по-високите цени за транспорт, на суровините и на енергията. Сред тях са намаляване на данъка върху продажбите до юни 2022 г. за кафето, транспорта, безалкохолните напитки, кината, фитнес залите, школите по танци и туризма.

Испанското правителство пък намалява данъците върху енергията като част от пакет от мерки, насочени към свиване на разходите за ток на домакинствата, които са достигнали рекордни нива през последните месеци и предизвикаха протести.

“Целта е да се изместят фискалните ползи за потребителите, а също и да се предотврати потенциалното рязко увеличение на цените на природния газ”, каза премиерът Педро Санчес.

Правителството казва, че повишаването на сметките за електроенергия се дължи на нарастващите цени на квотите за мръсен въздух, които дават право на компаниите да отделят въглероден диоксид, на котировките на газа и нарастващото търсене през последните месеци.

Цените на тока на едро са с над 250% по-високи от преди една година според частната испанска информационна агенция Europa Press.

В България отговорът на скъпия ток е в повишаване на помощта за отопление през новия зимен сезон, който ще започне от 1 ноември 2021 г. и ще приключи на 31 март 2022 г.

Сумата се вдига

с 27,75 лева и

става 523,55 лв.

Увеличението е с 5,6% и е съобразено с поскъпването на електроенергията за регулирания пазар, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Кандидатстването за помощи за отопление започна в началото на юли и ще приключи на 31 октомври. Заявления се подават до 31 октомври в дирекциите “Социално подпомагане” по настоящ адрес, чрез ПИК или електронен подпис. Всеки желаещ да кандидатства може да получи необходимите документи за попълване на място в дирекциите за социално подпомагане или да ги изтегли от страницата на Агенцията за социално подпомагане. Вече има над 100 000 заявления за отпускане на помощи, което е с близо 20 хил. повече от миналата година. Предвижда се през предстоящия сезон целевата помощ за отопление да бъде предоставена на 265 хил. лица и семейства.

От социалното министерство уточняват, че увеличението на пенсиите от 1 юли и добавката от 50 лева, която получава всеки пенсионер, няма да се отразят на правото на достъп до енергийна помощ.

Право на помощ

за отопление

имат хора и

семейства,

чиито средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявлението, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние и други обстоятелства.

За да получат помощ, безработните задължително трябва да са регистрирани в бюрата по труда най-малко 6 месеца преди подаване на заявлението и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.

Хората и семействата, които кандидатстват,

трябва да

отговарят и на

допълнителни

условия

Например да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на фирма, да нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност да надхвърля 500 лв., с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация. Не трябва и да притежават имоти, земя или идеални части, които може да бъдат източник на доходи, с изключение на вещите, които служат за обичайно потребление на лицето или семейството.

Ако газът скочи с 21% от ноември, ще има исторически рекорд в цената му

Той обаче може да бъде стигнат още от следващия месец

Ако КЕВР утвърди прогнозната цена на природния газ 83,39 лв. за мегаватчас, което е поскъпване с 21,6%, това ще е исторически рекорд в котировките. Подобни нива е имало за кратко само в края на 2012 година. Прогнозата на газовото дружество бе обявена в края на миналата седмица, а в понеделник “Булгаргаз” внесе заявление за цена през октомври на нива от 80,28 лв. за мегаватчас. Вероятно е да бъде коригирана нагоре на 1 октомври. Експерти дори коментират, че може да стигне ноемврийската прогноза.

От газовата компания съобщават, че прогнозата за ноември 2021 г. е изготвена на база стойности на ценообразуващите компоненти към 10 септември 2021 г. Оповестяват още, че прогнозната цена на европейските газови пазари е в приблизителен размер на 56 евро за мегаватчас, или 109,53 лв.

За периода януари-септември 2021 г. цената на “Булгаргаз” е средно с 18% по-ниска от усреднената на европейските газови пазари, посочват от компанията. Само че през януари у нас тя беше 26,93 лв., а през септември - 69,40 лв., което е увеличение със 157,7%. Ако се сравнява със същия месец на 2020 г., поскъпването е 209%, а при база ноември спрямо началото на годината е 213,36%.

По-ниските цени у нас спрямо европейските може да дават конкурентно предимство на бизнеса, който изнася продукцията си, но се отразяват неблагоприятно на тези, които работят за вътрешния пазар. Рекордното поскъпване на природния газ дърпа нагоре и цените за домакинствата. За битовите потребители в София например, където е най-големият пазар, за септември цената е 95,24 лева за мегаватчас, което е с над 14% повече от август. Спрямо същия месец преди година увеличението е с 97,18%. А за хората, които се отопляват с парно, увеличение се очаква от 1 януари 2022 г.

Във вторник октомврийските фючърси на най-голямата газова борса – нидерландската, стигнаха 65,3 евро, после се върнаха на 64,74 евро за мвтч, което е рекорд за последните 3 г. Изчислена по друга формула цената е 800 долара за 1000 куб. метра. Очакванията са, че котировките може да стигнат и 1000 долара, каквито бяха през март 2018 г., когато Европа попадна под изключително студена вълна.

Препускането на цените на газа се обяснява със засиленото възстановяване на икономиката в Азия, където производствените мощности са натоварени максимално, а за това трябва газ. В последно време на котировките на втечнения газ оказа влияние и ураганът Айда в САЩ. Принос за високите цени в Европа има и Русия, която май умишлено сви доставките, за да окаже натиск за газопровода “Северен поток 2”. Той удвоява капацитета за доставки на руски газ за Германия, но получи много критики от САЩ, Украйна и европейски държави, че увеличава зависимостта на Европа от руския газ.

В края на миналата седмица Русия обяви, че газопроводът е напълно готов, но нямало да бъде пуснат преди одобрението на Германия. Преди ден стана ясно, че ще са нужни четири месеца на германския енергиен регулатор, за да сертифицира “Северен поток 2”. Той трябва да се произнесе дали газопроводът отговаря на европейските правила. Едно от тях е, че собственикът на мрежата и доставчикът на суровината трябва да бъдат различни юридически лица, а до тръбата да бъдат допуснати и други компании. В края на август “Газпром” изгуби съдебната битка, с която се опитваше да си осигури изключение и само руската компания да ползва “Северен поток 2”.

След като германският регулатор приключи инспекцията, проект на решение за лиценз за газопровода ще бъде изпратен до ЕК.