От Нова година токът поскъпва пак, държави плащат част от сметките. В България вдигат енергийни помощи

  • 0
authorАвтор: 24 часа

От Нова година токът поскъпва пак, държави плащат част от сметките. В България вдигат енергийни помощи

Гърция готова с пакет от мерки за 3,5 млрд. евро, с които ще помага на домакинствата да се справят с инфлацията

В Испания намаляват данъци, за да свалят с 15% котировките на електроенергията

У нас на бедни дават по 525 лева, за да могат да си платят топлото през зимата

Ново поскъпване на тока за бита се задава от 1 януари 2022 г. То ще дойде от електричеството, произвеждано от топлофикациите, които са принудени да вдигнат тарифите заради рекордните котировки на природния газ. С колко ще се увеличат цените за домакинствата, още не ясно, но вероятно ще е максимум до 2%, тъй като при големите производители като АЕЦ и тецовете не се очаква да има промени. Новото поскъпване обаче ще се насложи към това от юли.

Електроенергията за домакинствата се вдигна през август в цяла Европа. Проучване на консултантската компания Vaasa ET показва, че сметките за ток на крайните потребители във всички столици на ЕС са се увеличили с 11%, а сметките за газ - с 18%.

В България последната промяна е от 1 юли, когато цената на тока бе вдигната. Така София влезе в списъка на столиците със средно увеличение от 5%.

А във вторник

картата на

Европа от

червено мина

в цикламено

заради тока

Скалата за измерване на цените на едро започва от синьо при ниски нива, минава през оранжево и кафяво, за да стигне до цикламено на нивата от 170 евро за мегаватчас и нагоре.

С ден на доставка 15 септември най-скъпо е в Италия – 174 евро, в Испания, Португалия и Гърция - около 172 евро. В Централна Европа и Германия цените са над 168 евро, дори Франция с нейния атомен ток постигна нива от 166,83 евро.

В България токът за бизнеса е 154,27 евро и страната е втората с най-ниски цени след Полша, която е най-вече на ток от въглища и котировки от 97,94 евро.

Ударното покачване на тока през тази година принуди някои държави в Европа да въведат мерки за подпомагане на домакинствата като някои от тях са неочаквани - например поемане на част от сметките.

Гръцките власти вчера обявиха, че

80% от

предстоящото

увеличение на

тарифите за

електроенергия

ще бъде покрито

от държавата, съобщи АНА-МПА. През четвъртото тримесечие всички домакинства ще получат субсидия за първите потребени 300 киловатчаса, за да могат да покрият голяма част от повишаването на сметките за ток. Общата предвидена сума за субсидиите е 150 млн. евро.

Говорителят на гръцкото правителство Янис Икономиу уточни, че субсидията се отпуска заради скока на цените на електроенергията и засяга всички тарифи на Обществената електрическа корпорация, а частните енергийни компании ще бъдат принудени да ги следват, защото в противен случай ще загубят клиенти. Освен това се очаква 20% увеличение на надбавката за отопление.

“Пакетът от мерки надхвърля 3,5 милиарда евро и най-важното е, че данъците се намаляват и доходите се увеличават. Това дава много важна мотивация на новото поколение да играе водеща роля чрез образование, работа, използване на технологии, генерално за живот в променящата се страна”, обясни говорителят.

Наскоро премиерът Кириакос Мицотакис обяви мерки в подкрепа на домакинствата

за компенсиране

на очакваното

поскъпване

на храните

и електрическата енергия на фона на по-високите цени за транспорт, на суровините и на енергията. Сред тях са намаляване на данъка върху продажбите до юни 2022 г. за кафето, транспорта, безалкохолните напитки, кината, фитнес залите, школите по танци и туризма.

Испанското правителство пък намалява данъците върху енергията като част от пакет от мерки, насочени към свиване на разходите за ток на домакинствата, които са достигнали рекордни нива през последните месеци и предизвикаха протести.

“Целта е да се изместят фискалните ползи за потребителите, а също и да се предотврати потенциалното рязко увеличение на цените на природния газ”, каза премиерът Педро Санчес.

Правителството казва, че повишаването на сметките за електроенергия се дължи на нарастващите цени на квотите за мръсен въздух, които дават право на компаниите да отделят въглероден диоксид, на котировките на газа и нарастващото търсене през последните месеци.

Цените на тока на едро са с над 250% по-високи от преди една година според частната испанска информационна агенция Europa Press.

В България отговорът на скъпия ток е в повишаване на помощта за отопление през новия зимен сезон, който ще започне от 1 ноември 2021 г. и ще приключи на 31 март 2022 г.

Сумата се вдига

с 27,75 лева и

става 523,55 лв.

Увеличението е с 5,6% и е съобразено с поскъпването на електроенергията за регулирания пазар, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Кандидатстването за помощи за отопление започна в началото на юли и ще приключи на 31 октомври. Заявления се подават до 31 октомври в дирекциите “Социално подпомагане” по настоящ адрес, чрез ПИК или електронен подпис. Всеки желаещ да кандидатства може да получи необходимите документи за попълване на място в дирекциите за социално подпомагане или да ги изтегли от страницата на Агенцията за социално подпомагане. Вече има над 100 000 заявления за отпускане на помощи, което е с близо 20 хил. повече от миналата година. Предвижда се през предстоящия сезон целевата помощ за отопление да бъде предоставена на 265 хил. лица и семейства.

От социалното министерство уточняват, че увеличението на пенсиите от 1 юли и добавката от 50 лева, която получава всеки пенсионер, няма да се отразят на правото на достъп до енергийна помощ.

Право на помощ

за отопление

имат хора и

семейства,

чиито средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявлението, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние и други обстоятелства.

За да получат помощ, безработните задължително трябва да са регистрирани в бюрата по труда най-малко 6 месеца преди подаване на заявлението и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.

Хората и семействата, които кандидатстват,

трябва да

отговарят и на

допълнителни

условия

Например да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на фирма, да нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност да надхвърля 500 лв., с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация. Не трябва и да притежават имоти, земя или идеални части, които може да бъдат източник на доходи, с изключение на вещите, които служат за обичайно потребление на лицето или семейството.

Ако газът скочи с 21% от ноември, ще има исторически рекорд в цената му

Той обаче може да бъде стигнат още от следващия месец

Ако КЕВР утвърди прогнозната цена на природния газ 83,39 лв. за мегаватчас, което е поскъпване с 21,6%, това ще е исторически рекорд в котировките. Подобни нива е имало за кратко само в края на 2012 година. Прогнозата на газовото дружество бе обявена в края на миналата седмица, а в понеделник “Булгаргаз” внесе заявление за цена през октомври на нива от 80,28 лв. за мегаватчас. Вероятно е да бъде коригирана нагоре на 1 октомври. Експерти дори коментират, че може да стигне ноемврийската прогноза.

От газовата компания съобщават, че прогнозата за ноември 2021 г. е изготвена на база стойности на ценообразуващите компоненти към 10 септември 2021 г. Оповестяват още, че прогнозната цена на европейските газови пазари е в приблизителен размер на 56 евро за мегаватчас, или 109,53 лв.

За периода януари-септември 2021 г. цената на “Булгаргаз” е средно с 18% по-ниска от усреднената на европейските газови пазари, посочват от компанията. Само че през януари у нас тя беше 26,93 лв., а през септември - 69,40 лв., което е увеличение със 157,7%. Ако се сравнява със същия месец на 2020 г., поскъпването е 209%, а при база ноември спрямо началото на годината е 213,36%.

По-ниските цени у нас спрямо европейските може да дават конкурентно предимство на бизнеса, който изнася продукцията си, но се отразяват неблагоприятно на тези, които работят за вътрешния пазар. Рекордното поскъпване на природния газ дърпа нагоре и цените за домакинствата. За битовите потребители в София например, където е най-големият пазар, за септември цената е 95,24 лева за мегаватчас, което е с над 14% повече от август. Спрямо същия месец преди година увеличението е с 97,18%. А за хората, които се отопляват с парно, увеличение се очаква от 1 януари 2022 г.

Във вторник октомврийските фючърси на най-голямата газова борса – нидерландската, стигнаха 65,3 евро, после се върнаха на 64,74 евро за мвтч, което е рекорд за последните 3 г. Изчислена по друга формула цената е 800 долара за 1000 куб. метра. Очакванията са, че котировките може да стигнат и 1000 долара, каквито бяха през март 2018 г., когато Европа попадна под изключително студена вълна.

Препускането на цените на газа се обяснява със засиленото възстановяване на икономиката в Азия, където производствените мощности са натоварени максимално, а за това трябва газ. В последно време на котировките на втечнения газ оказа влияние и ураганът Айда в САЩ. Принос за високите цени в Европа има и Русия, която май умишлено сви доставките, за да окаже натиск за газопровода “Северен поток 2”. Той удвоява капацитета за доставки на руски газ за Германия, но получи много критики от САЩ, Украйна и европейски държави, че увеличава зависимостта на Европа от руския газ.

В края на миналата седмица Русия обяви, че газопроводът е напълно готов, но нямало да бъде пуснат преди одобрението на Германия. Преди ден стана ясно, че ще са нужни четири месеца на германския енергиен регулатор, за да сертифицира “Северен поток 2”. Той трябва да се произнесе дали газопроводът отговаря на европейските правила. Едно от тях е, че собственикът на мрежата и доставчикът на суровината трябва да бъдат различни юридически лица, а до тръбата да бъдат допуснати и други компании. В края на август “Газпром” изгуби съдебната битка, с която се опитваше да си осигури изключение и само руската компания да ползва “Северен поток 2”.

След като германският регулатор приключи инспекцията, проект на решение за лиценз за газопровода ще бъде изпратен до ЕК.

Най-четени

Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Жената на Бойко Рашков го направи най-имотен в кабинета, премиерът Янев няма дом в София

Декларациите пред КПКОНПИ разкриват имуществото на служебните министри и нови придобивки от кабинета “Борисов” Първи официални данни какво притежават служебните министри осветиха декларациите им пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси за 2020 г. Регистърът е достъпен на страницата на КПКОНПИ

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Шефът на ДНСК за нарушенията на "Хемус": Ситуацията е извънредна

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията коментира пред БНТ арх. Влади Калинов, началник на ДНСК. За мен обяснение няма

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили. Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Приходите с 2,5 млрд. лв. повече, разходите с 2,3 млрд. 8 лева партийна субсидия оцеля отново Скандал предизвика предложението пътните фирми да получат пари с анекси към договорите Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Служебните министри Василев и Петков посъветваха синдикатите да имат и план Б за "Марица изток"

Общините да се сертифицират като територии без корупция, за да привлекат инвеститори, бе друг техен съвет "Докато сме служебни министри, ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да ги обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване

Великобритания започва мащабни изпитания на кръвен тест за 50 вида рак

Великобритания започва мащабни изпитания на кръвен тест за 50 вида рак

Британската Национална здравна служба започва най-мащабното изпитание в света на кръвния тест "Галери" на корпорацията "Грейл" (Grail Inc), предназначен да открива повече от 50 вида онкологични заболявания преди появата на симптомите, съобщи Ройтерс. Тестът преглежда ДНК в кръвта на пациента, за да определи дали има ракови клетки, предава БТА

Проф. Красимир Петров: Банките да повишат лихвите или да се свие дефицита

Проф. Красимир Петров: Банките да повишат лихвите или да се свие дефицита

В основата на инфлацията е печатането на пари, огромни дефицити, това че се покачва цената на енергията е проблем на раздуването на паричната маса и на бюджета. За да проконтролираме инфлацията са в две направления. Да се свие рязко държавния дефицит и държавното харчене - да се затегнат коланите, това е икономическо решение

Защо поскъпват цените на храните и услугите?

Защо поскъпват цените на храните и услугите?

Цените на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги са се повишили значително. Сред тези продукти са някои плодове и зеленчуци. За поскъпването на храните говори пред БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той обясни, че в момента има по-скъпи пипер, зеле и краставици

Николай Нанков за "Хемус": Невярно и грешно е твърдението, че магистралата не е планирана

Николай Нанков за "Хемус": Невярно и грешно е твърдението, че магистралата не е планирана

Невярно и грешно е твърдението на служебното правителство, че магистрала "Хемус" не е планирана. Има си подписани срокове и процедури, има си подробни устройствени планове. Това обяви в студиото на "Тази сутрин" по Би Ти Ви бившият зам. регионален министър Николай Нанков по повод твърденията на служебния регионален министър Виолета Комитова за

Най-коментирани

Пътният бизнес не приема разсрочване на 1,3 млрд. лв. до 2023 г. Продължава протестите

Пътният бизнес не приема разсрочване на 1,3 млрд. лв. до 2023 г. Продължава протестите

Пътните фирми не приемат офертата на министъра на финансите Асен Василев в частта за разсрочване на плащанията към тях, които са 1,3 млрд. лв., на два транша - през 2022 и 2023 г.  Това заявиха на пресконференция от браншовата камара "Пътища". Протестите ще продължат, но още не е решено дали в София, както днес

Регистрираната безработица вече под 5%

Регистрираната безработица вече под 5%

Равнището на регистрираната безработица в страната продължи да се понижава и през август, като достигна нова рекордно ниска стойност от 4,9%, показват данните от административната статистика на Агенцията по заетостта, съобщиха от институцията. Снижението спрямо предходния месец е с 0,1 процента, а спадът на годишна база е с 2

Защо поскъпват цените на храните и услугите?

Защо поскъпват цените на храните и услугите?

Цените на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги са се повишили значително. Сред тези продукти са някои плодове и зеленчуци. За поскъпването на храните говори пред БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той обясни, че в момента има по-скъпи пипер, зеле и краставици

Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

Ограничения за количествата през септември са наложени за три големи града - София, Варна и Бургас Липсата на валежи се отразява на нивото на язовирите, при някои процентът на запълване спада с над 10%, показват бюлетините на Министерството на околната среда. Към 14 септември най-малко вода има в софийския “Бели Искър”

Нов рекорд в цената на газа в Европа - 65,5 евро за мегаватчас или 800,2 долара за 1000 куб м

Нов рекорд в цената на газа в Европа - 65,5 евро за мегаватчас или 800,2 долара за 1000 куб м

Цената на октомврийския фючърс на спот индекса на газа нидерландската борса TTF, което е най-голямата в Европа, успя да достигне до рекордните 65,130 евро за мегаватчас във вторник сутринта, а после и до 65 евро. Според изчислението в друга валута и мерни единици това е от порядъка на 800,3 долара за 1000 куб м, съобщава сайтът 3е

Транспортният министър: При служебния кабинет стартираха жп проекти за над 1 млрд. лв.

Транспортният министър: При служебния кабинет стартираха жп проекти за над 1 млрд. лв.

В рамките на управлението на служебния кабинет са стартирани проекти за изграждане и модернизация на жп инфраструктурата за над 1 милиард лева. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров на откриването на новата академична година на ВТУ "Тодор Каблешков", цитиран в съобщение от пресцентъра на МТИТС

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

Приходите с 2,5 млрд. лв. повече, разходите с 2,3 млрд. 8 лева партийна субсидия оцеля отново Скандал предизвика предложението пътните фирми да получат пари с анекси към договорите Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над един милион лева в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили. Впечатление прави и имущественото състояние на част от министрите в служебния кабинет - вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков има

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

- Историческата мисия с ракета на Илон Мъск ще обикаля 3 дни Земята в орбита - Четиримата на борда са избрани с конкурс сред 72 000 мераклии Илон Мъск удари в земята Джеф Безос и Ричард Брансън, като изстреля в Космоса за първи път изцяло цивилен екипаж от 4-ма туристи. За разлика от колегите си милиардери обаче собственикът на американската

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Данъчните ще правят ревизия и на спонсорства и строителство на зали Ще проверяват също дарения НАП започна проверка на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” и на още 14 дружества, които са получили обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщи приходната агенция. Проверката се прави по сигнал на

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

Милиардер, геоложка, медсестра и ветеран от ВВС излетяха в Космоса без астронавти (обзор)

- Историческата мисия с ракета на Илон Мъск ще обикаля 3 дни Земята в орбита - Четиримата на борда са избрани с конкурс сред 72 000 мераклии Илон Мъск удари в земята Джеф Безос и Ричард Брансън, като изстреля в Космоса за първи път изцяло цивилен екипаж от 4-ма туристи. За разлика от колегите си милиардери обаче собственикът на американската

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Заради договори за физкултурни салони НАП влезе в тотото

Данъчните ще правят ревизия и на спонсорства и строителство на зали Ще проверяват също дарения НАП започна проверка на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” и на още 14 дружества, които са получили обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщи приходната агенция. Проверката се прави по сигнал на

Вече бивш министър с последния си подпис назначил нов шеф на летище Пловдив

Вече бивш министър с последния си подпис назначил нов шеф на летище Пловдив

В последния си ден и с последния си подпис вече бившият министър на транспорта Георги Тодоров е назначил за шеф на летище Пловдив Андрея Андреев. Това потвърдиха от министерството на транспорта. За рокадата първи съобщиха пловдивските медии. Андреев е бил шеф на аеропорта през 2008 г., по негово време е строен новия терминал

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Коя е Даниела Везиева - новият служебен министър на икономиката

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която досега бе съветник на Кирил Петков и участваше в работната група за проверки на ДКК, е бил зам.-министър в същото министерство по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Божидар Лукарски. Везиева влезе в министерството тогава от квотата на Реформаторския блок

Кой е Христо Алексиев - новият служебен министър на транспорта

Кой е Христо Алексиев - новият служебен министър на транспорта

Христо Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя еднопартиен кабинет, който така и не се случи. Към момента 40-годишният Алексиев е председател на УС на Националната компания „Железопътна

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

Валери Белчев, който заменя Асен Василев като служебен министър на финансите, не е непознато име за занимаващите се с финанси. Той е първият директор на Фонда на фондовете, който зае поста още с основаването на фонда и бе негов шеф до 2018 г.  Той има магистърска степен по публична администрация от Харвардския университет

НАП започва проверка на тотото

НАП започва проверка на тотото

Акцията е по сигнал на Министерството на младежта и спорта за злоупотреби в периода 2015 - 2020 г.  Национална агенция за приходите започва проверки в Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ и още 14 дружества, получатели на обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта, съобщават от приходната агенция

Почти 7 млрд. лв. се завъртат за година в търговията с горивата

Почти 7 млрд. лв. се завъртат за година в търговията с горивата

Дизелът три пъти повече продаван от бензина Въпреки падналия имидж на дизеловите коли напоследък вследствие на скандали с манипулирани данни за екологичността им и редица рестрикции, въведени в големи европейски градове, у нас този вид автомобили стават предпочитани. Това става ясно от данните за продажбите на горива

"Виваком" пуска 5G плановете си без ограничение на скоростта

"Виваком" пуска 5G плановете си без ограничение на скоростта

"Виваком" ще предлага своите 5G мобилни планове Unlimited 50 и Unlimited 150 без ограничение на скоростта, съобщиха от телекома. Атрактивната промоция е валидна за клиенти, сключили нов или преподписали съществуващ договор в периода от 15 септември до 31 октомври 2021 г. Те ще получат неограничена скорост за пренос на данни до 31 януари 2022 г

За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана