Транспортът скочи с 3% само за месец

През август месечната инфлация у нас е 0,8%, но годишната вече удари 3,7%, отчете НСИ. Месец по-рано тя беше 3%.

За последен път толкова голямо поскъпване имаше в самото навечерие на пандемията. През декември 2019 г. и през януари и февруари 2020-а годишната инфлация у нас беше съответно 3,8, 4,1 и 3,7%, но после

последва

поевтиняване,

което траеше

само допреди

3-4 месеца

Оттогава поскъпването набра скорост, подхранвано от скъпия петрол и горива и от повишените цени на ток, газ и топлоенергия.

През август цените на основни неща като храна, разходи за жилището и др. не се увеличават съществено спрямо предния месец, но транспортът прави изключение. Той е поскъпнал с 3% в сравнение с юли, а в сравнение с година по-рано - с 15,3%.

Горивата са вече с 27,5% по-скъпи спрямо миналия август. В месеца, в който хората пътуват най-много,

цената на

пропан-бутана

се е вдигнала

с нови 7,5%

в сравнение с юли. Двете основни горива - бензин А95 и дизел, са поскъпнали с по 3,4% спрямо предния месец, а метанът, който вече е основно гориво за градските автобуси - с 6,4%.

През август не е имало ново поскъпване на топлоенергията, но така или иначе тя е вече с 13,6% по-скъпа, отколкото преди една година. Природният газ обаче

поскъпна само

през август в

сравнение с юли

с нови 10,7%,

а ако се сравни с миналия август, вече е с 60,6% по-скъп. Това със сигурност ще доведе до последващо поскъпване на топлоенергията, освен че ще удари редица производства, за които синьото гориво е или суровина, или основен енергиен източник. Хлебопроизводството например силно зависи от цената на газа и

вече се

забелязва

поскъпване

на хляба

и хлебните изделия. През август нарастването на цената му е незначително в сравнение с юли - само 0,3%, но спрямо година назад той е вече с 5,9% по-скъп.

В здравеопазването няма почти никакво движение на цените от миналата година насам, ако се изключат лабораторните услуги, които са поскъпнали с 5% в сравнение с миналия август. При лекарствата се отчита 0% поскъпване за една година, както и при болничните услуги, а всички останали медицински продукти даже са поевтинели с 14%, отчита статистиката.

Единствено терапевтичните апарати и оборудване и самите лекарски и стоматологични услуги са поскъпнали с незначителните 1-2% за цялата последна година.

Движението на цените през август в почти цяла Европа е идентично на това у нас поне според предварителните данни на Евростат, които са само за страните от еврозоната.

Най-високата годишна инфлация - 5%, се отчита в Естония, след това са Литва с 4,9% и Белгия с 4,7%. 16 държави само в еврозоната

отчитат по-малка

годишна

инфлация от

тази в България,

но за част от държавите данните все още не са публикувани. Най-ниско годишно поскъпване има в Малта - само 0,3%.