В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана Европа", който тръгна на 2 септември от Лисабон, а в София пристигна на 15 септември вечерта.  В нея се включи и вицепремиерът Атанас Пеканов.   Във вагоните пътуват представители на Европейската комисия, а ръководител на делегацията е Дърк Бекерс, директор на Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда. 

Алексиев, който беше министър на транспорта в служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 г., след въпрос на в. "24 часа" той призна, че е бил канен да оглави транспорта и в предишния мандат на служебния кабинет. Беше и във втория списък на "Има такъв народ" за редовен кабинет. 

Пред журналисти той заяви, че 2021-а е година на железопътния транспорт и ще  даде много сериозен тласък на всички транспортни проекти. Освен това ще провери някои концесии - тяхното изпълнение, дали се изпълняват инвестиционните програми, дали това, което е дал по офертата си се изпълнява, дали нивото на обслужване, за което е поел ангажимент е такова, каквото е обещано. "Аз просто ще изисквам", каза Алексиев. 

Вицепремиерът Пеканов заяви, че вече бившите министри Кирил Петков и Асен Василев не са разговаряли с него за новия си политически проект. На въпрос - би ли участвал в него, тъй отговори, че вече е поел ангажимент да бъде вицепремиер във втория кабинет на Стефан Янев, което е голяма отговорност и чест, но и отговорност да не се намесват в процесите в следващите месеци, да бъдат обективни и като служебен кабинет да осигурят честни и ефективни избори.

Пеканов заяви, че още не е започнат с политиките на бъдещата нова формация, не се ангажира да ги коментира, без да е видял програма. Но  при позицията му на служебен вицепремиер не можел да вземе една или друга страна, трябва да гарантира, че процесите в страната се движат напред, стабилността ще бъде изложена на предизвикателства, идва зима, икономиката как ще се развива. Пожела успех на всички, които са борят за подобряване на ситуацията.

Каза, че с Петков и Василев е работел добре, имали са различия. 

Пеканов и Алексиев в разговор с хората на Европейската комисия.
Пеканов и Алексиев в разговор с хората на Европейската комисия.