Идеята е пътниците да имат избор между два времеви интервала

Нова тарифна политика, при която билетът за пътуване в столичния градски транспорт да важи за определено време, обсъжда специална работна група към Столичния общински съвет. Идеята е да има поне два времеви интервала в зависимост от нуждата от транспорт за гостите на града или за хора, които рядко ползват градски транспорт.

Това може да са два интервала в рамките на 25-30 минути и 60-70 минути, в които да може да се извършва прекачване, а след изтичането на тези минути да довършим пътуването до края на маршрута на последното използвано превозно средство. Това съобщи зам.-председателят на транспортната комисия към СОС Зафир Зарков, който е начело на комитета за наблюдение със задача да предложи нова тарифна политика.

“Искаме да предложим адекватни и гъвкави решения при ползване на градския транспорт от софиянци и гостите на столицата. С въвеждането на новата тикет система се предоставя и възможност за това. В комитета за наблюдение имат представителство всички политически сили в СОС. На първото ни заседание обсъдихме основните насоки и предложения за тарифиране. Мисля, че има общо разбиране за таксуване по време - модел, който ще предостави повече справедливост и удобство за пътниците. Сега няма разлика в цената, която се плаща, ако пътувате за 1 спирка или по най-дългия маршрут на градския транспорт”, каза Зарков.

Проектът на нова тарифна политика ще бъде представен до края на годината.

“Целта е с новите решения да привлечем повече пътници в градския транспорт. Те ще са базирани на анализи и експертни предложения”, обясни Зарков.

Той подчерта, че за хората, които ползват редовно градски транспорт, и при новата тарифна политика най-изгодно ще излиза пътуването с карта.