Периодът, в който хората могат да се преброят електронно, бе удължен вчера с правителствено решение до 30 септември, т.е. с още 13 дни след датата 17 септември, на която трябваше да приключи.

Причината е в непрекъснатите атаки срещу сървърите на НСИ, които доведоха дотам те периодично да бъдат изключвани и хората да нямат достъп в продължение на часове.

“Нямаше опити за проникване и източване на данните, но това затрудни изключително достъпа до електронната карта. Към настоящия момент системата е стабилна, осигурена е необходимата защита и капацитет за извършване на регистрации и преброяване на населението”, се твърди в съобщение на правителствената информационна служба.

Независимо от това читатели на “24 часа” непрекъснато се оплакват, че

е-преброяването върви

бавно и чакат с часове,

докато си направят регистрацията, макар че самият процес по попълване на анкетната карта след това е сравнително лесен и бърз.

По план от 18 септември до 3 октомври трябва да се проведе традиционно преброяване с преброители, които да обикалят по домовете на хората. Това не се променя, т.е.ръчното и електронното преброяване ще протичат паралелно, просто онлайн попълването на картите ще приключи няколко дни по-рано от целия процес. След попълването на анкетните карти потребителят получава уникален код, който да представи на преброителя, когато го посещава.

До 12 часа в четвъртък броят на преброилите се електронно най-после мина 1 млн. човека и те станаха 1 048 624 души. Това обаче е твърде малко дори в сравнение с преди 10 години - при предишното преброяване тогава онлайн анкетите попълниха 42% от населението, т.е. около и малко над 3 милиона души.

От вчера НСИ откри информационнен център в сградата на управлението си на улица “Панайот Волов” 2 в столицата. Там желаещите от София могат да седнат пред компютър и да попълнят на място анкетните карти.