Въпреки скопия ток  министърът на енергетиката Андрей Живков няма да спира износа. Това заяви той на брифинг след среща с представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, КЕВР, БЕХ и други експерти в търсене на варианти за намаляване на негативите за бизнеса, породени от високите цени на електроенергията на свободния пазар. 

Дефицит на производство  нямало, произвежда се много повече, отколкото се потребява у нас, навън заминават около 2000 мегавата, колкото е мощността на АЕЦ "Козлодуй". 
Живков заяви, че имало вариант да се ограничи износа, но "не сме в тези хипотези. Това може да стане с негова заповад, ако има недостиг или пък е застрашена електроенергийната система. А в момента не е така. 

Министерството, заедно с други ведомства ще готви мерки в помощ на бизнеса, който в последните месеци изпитва трудности заради скъпия ток. 
Живков каза, че има паника на пазарите на енергия в целия Европейски съюз, която се пренася и у нас. Той даде пример с цената от 330 лв. за мегаватчас на 4 август, когато беше ударен тавана.

От началото на септември цените на тока в България са на дъното на цените в ЕС, но  са високи. Той каза, че ТЕЦ "Марица-изток 2" работи на пълна мощност, с изключение на два блока, които са в планиран ремонт. За нас е важно индустрията да остане конкурентна и да няма фалити и сътресения в икономиката.

Константин Стаменов, представител на Българската федерация на индустриалния капитал, посочи, че до края на годината индустрията има нужда от няколкостотин милиона евро, за да успокои икономиката, каза той.