Ако правителството, предложено от Слави Трифонов на 12 юли, се беше състояло, ви гарантирам едно, че то щеше да бъде по-модерно, по-реформаторско, щеше да работи по-бързо и нямаше да предложи актуализация на бюджета през тази година. Това заяви в предаването Панорама по БНТ бившият вицепремиер Николай Василев. Той беше номиниран за премиер на същото това  несъстояло се правителство.

Василев допълни, че е подкрепял публично консервативната бюджетна политика на правителството на Бойко Борисов до септември 2020 г. Но според него тогава се е случил голям бюджетен обрат. Тогава, уж заради кризата, всъщност с предизборни намерения се е променил общественият договор и така - традиционната бюджетна политика на страната за последните 20 години.

"Само за нула време в края на годината се образува един бюджетен дефицит от 5 млрд. лева и, да не си мислим, че основно тези пари са отишли пенсионери, социално слаби или дори за бизнеса - не. Огромната част от тях отидоха в сфери, които нямат нищо общо с пандемията", каза Василев. Според него е имало огромни харчове без обществени поръчки.

Номинираният за премиер в първия проектокабинет на Слави Трифонов заяви още, че същото правителство - на Борисов, е вкарало най-огромният бюджет в историята на държавата от около 52 млрд. лева за тази година.

Той отправи и 4 критики за начина, по който сега е станало увеличението на пенсиите - защо това се случва по средата на годината, защо се нарича пенсионен модел, след като 50% от пенсионерите получават една и съща пенсия, дефицитът на НОИ и увеличението за перо "Пенсии", което е над 3% от БВП.

"Не бих нарекъл тези промени пенсионен модел. Никъде по света пенсиите не са еднакви. Защо да плащаме данъци и осигуровки, щом накрая всички ще получават еднакво", каза още бившият вицепремиер. Василев изрази мнение, че увеличението на пенсиите разбива финансовата стабилност в страната.

Той предупреди, че малка държава като България може да стане много бързо Гърция, ако още едно поколение политици се държи по този начин.

Бюджетен ястреб е човек като мен, който подкрепя влизането в Еврозоната, подкрепя ниските преки данъци, подкрепя да няма бюджетен дефицит, заяви Николай Василев.