Товарният кораб "Тянчжоу-3" успешно се скачи с основния модул "Тянхъ" на китайската космическа станция. В момента тя е в процес на изграждане, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Корабът беше изстрелян тази сутрин с ракетата-носител "Чанчжън-7" от космодрума Вънчан.

"Тянчжоу-3" е натоварен с гориво, оборудване и продукти за екипажа на пилотирания кораб "Шънчжоу-13", чието изстрелване е планирано за октомври. Трима тайконавти ще останат шест месеца на борда на "Тянхъ".

Китай изведе в орбита основния модул "Тянхъ" на националната космическа станция през април. В продължение на три месеца на нея работиха трима тайконавти, които се върнаха на Земята миналата седмица. Те монтираха оборудване на външната й страна с две излизания в открит космос.

Китай възнамерява да изгради своята космическа станция на две фази - тестване на технологии в орбита през 2021 г. и извършване на инсталационни работи там през 2022 г. За всяка от тях са планирани по шест полета.

Мисията на "Шънчжоу-13" ще бъде петата от текущия етап.

Общата маса на китайската станцията ще бъде над 90 тона. На нея едновременно ще могат да работят трима души, като при смяна на екипажа броят им ще се увеличава на шестима. Срокът за използване на станцията е десет години.

Китай активно развива космическата си програма. Безпилотният космически апарат за изследване на Марс "Тянвън-1" бе изстрелян на 23 юли 2020 г. с ракета-носител "Чанчжън-5". През февруари той достигна орбитата на Червената планета, а през май се спусна на повърхността й