Кризата, която се оформи през последните седмици на европейския енергиен пазар, не е включена изрично в дневния ред на неформалното заседание на министрите на енергетика на ЕС тази седмица. Въпреки това широко се очаква те да обсъдят мерките на страните членки срещу поскъпването на природния газ и електричеството на фона на опасенията, че тенденцията може да застраши възстановяването на икономиките след коронакризата и да подкопае плановете на Брюксел за по-амбициозни "зелени реформи", пише БТА.

Цените на газа на едро на европейския пазар през последните седмици нарастват стремглаво и вече доближават немислимата донеотдавна граница от 1000 долара за 1000 кубични метра. Само за миналата седмица поскъпването е близо 30%, a от януари - над 250%.

Освен за отопление и готвене, за Европа природният газ е и важен източник на електроенергия. Възприеман като по-чиста алтернатива на въглищата, той е предпочитният "преходен" енергоносител по пътя към "зелената енергетика". Ценовият скок носи опасност както от рязко увеличаване на разходите на промишлените потребители (и съответно на произвежданите от тях стоки), така и за сметките на битовите абонати, а и от още по-голямо ускоряване на инфлацията и недостиг на топлинна и електроенергия, в момент когато зимата наближава.