Австралийският милиардер от минната промишленост Андрю Форест създаде днес организация за зелен водород, наречена Джи Ейч Ту (GH2), опитвайки се да ускори разработването на екологично чистото гориво, за да помогне в борбата с глобалното затопляне, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Целта на организацията е да направи така, че до 2050 г. една четвърт от енергията в света да идва от зелен водород.

Зеленият водород се добива от вода чрез електролиза - процес, за който е нужно голямо количество енергия, но при който не се отделя въглерод, ако се захранва с електричество от възобновяеми източници.

Форест има амбициозен план за своята минна компания "Фортескю металс груп", свързан с диверсификация към възобновяема енергия, залагайки на зеления водород като голям нов бизнес.

Създадената от него глобална организация за зелен водород ще бъде председателствана от бившия австралийски министър-председател Малкълм Търнбул. Тя ще има международен секретариат в Лондон, Пърт, Сидни и Женева.

Организацията иска да обедини силите на правителства и институции за развитие, за да увеличи подкрепата за производство и използване на зелен водород в нововъзникващите пазари.