Българската компания за електромобили "Син Карс" представи електрически микробус, снабден с фотоволтаични панели, който претендира да е първото превозно средство, което ще влезе в серийно производство през следващата година.

Това заяви собственикът на компанията Росен Даскалов на представянето, което се проведе в понеделник в "София Тех парк". Електрическите микробуси ще са насочени за бизнеса за доставки в градска среда. Финалното сглобяване на превозните средства ще се извършва в Германия, тъй като компанията още не е толкова известна на пазара, но компонентите са български. Планът е производството да достигне до 20 хил. автомобила на година, което се равнява на оборот от 1,5 млрд. евро. 

На базата на платформата на микробусите ще бъдат сглобявани и по-големи превозни средства, например автобуси, поемащи товар до 12 тона, отново със слънчеви панели. 

Батерията е разработена от компанията, като според Даскалов до 10 години капацитет й намалява със 70%. Заразлика от другите електрически батерии обаче, в тези клетките са свързани така, че дефектиралите да могат да се подменят. Батериите, които остават със 70% намален капацитет, пък ще се използват като енергиен запас. Разработено е и софтуерно приложение, което ще позволява управлението на автомобилите от разстояние.

Даскалов представи и открит електрически автомобил, който ще се пласира първоначално в Германия. Той ще е предназначен за училищната среда - на него ще се обучават деца за безопасност на движението. 

"Това е изключителна иновация, която е бъдещето на нашата автомобилоиндустрия и развитието на зелените технологии. "Син Карс" освен че се е доказала като безкрайно иновативна, се е доказала и с партньорството си с бранша и развитието на русенска област. Тази иновация е скок в бъдещето и то изцяло български - всички елементи са разработка на фирма и производството е в България. Като държава ще се постараем да подпомогнем с различни мерки тази иновация", заяви икономическият минисър Даниела Везиева, която също присъства на събитието. 

Икономическият министър Даниела Везиева и собственикът на "Син Карс" Росен Даскалов
Икономическият министър Даниела Везиева и собственикът на "Син Карс" Росен Даскалов
Отворени автомобили ще се използват за обучение на деца за пътна безопасност
Отворени автомобили ще се използват за обучение на деца за пътна безопасност