Австралийски учени изпробват нова технология в опит да спасят коралите в Големия бариерен риф, предаде Ройтерс.

За да ограничат скоростта, с която високите температури и топлата вода ги увреждат, изследователите впръскват капки океанска вода в небето, за да образуват защитни облаци. По този начин намаляват слънчевата светлина върху най-голямата екосистема от коралови рифове в света, предава БТА.

"Водните капчици се изпаряват, като остават само малки солни кристали, които изплуват в атмосферата. Парата кондензира около тях, образувайки облаци", обяснява Даниел Харисън от университета "Саутърн крос", който ръководи проекта.

"Ако правим това продължително време в рамките на седмици до няколко месеца, когато коралите са изложени на горещи вълни, бихме могли да започнем да понижаваме температурата на водата над Големия бариерен риф", допълва той.

Комбинация от светлина и топла вода причинява избелване на коралите. Ако осветяването над рифа се намали с 6% през лятото, "избелващият стрес" ще бъде ограничен между 50 процента и 60 процента за подводната екосистема, казва Харисън.

Изследователят обаче предупреждава, че ползите от новия метод ще намаляват с течение на времето, ако не се вземат други мерки за ограничаване на климатичните промени.