"Когато сравняваме данни, трябва да сравняваме еднакви по вид данни. Не знам как се е получило числото, което бе съобщено за спад на преките инвестиции и аз не го приемам. Това са прогнозни стойности на БНБ, но те продължават да се анализират 15 месеца", така министърът на икономиката Даниела Везиева коментира изнесените данни от БНБ за драстичен спад на преките инвестиции у нас. 

Везиева съобщи, че за второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2020 г. има увеличение на преките инвестиции по отношение на капиталообразуването на основните активи в размер на 700 млн. лв. 

Министърът на икономиката днес се срещна с кмет на Благоевград Илко Стоянов и обсъдиха възможностите за икономическото развитие на общината. Основен акцент е бил поставен върху идеите за развитие на Благоевград чрез изграждането на Индустриална зона, както и чрез развитието на различни видове туризъм. От своя страна министър Везиева коментира, че служебното правителство ще направи всичко възможно, за да помогне на Благоевград, особено в частта за изграждането на нова Индустриална зона.
"Съвместно с екипа на общината ще направим най-правилната инвестиционна политика. Тук има потенциал за креативна и рекреативна индустрия, за туризма, балнеолечение и развитие на ИТ сектора", допълни министърът. Обсъждана е била и инициативата "Общини без корупция".

"Предстои да бъде създадена междуведомствена група с участието на всички заинтересовани страни, която да изработи критериите и методологията. Идеята на тази инициатива е да се направи анализ на общините, така че те да получат съответстващи сертификати - какво е усещането на гражданите. Целта е всички общини да стартират от ниво нулева корупция", отбеляза министър Везиева.
Кметът Илко Стоянов подкрепя инициативата и смята, че критериите трябва да бъдат определени от медиите и обществеността. 

Министър Везиева е в Благоевград по повод откриването на ново предприятие за производство на протези, немска инвестиция. Там вече работят около 200 души, предстои до края на годината да се назначат още 100.

"Проектът е стратегически за вашия район, защото е завършен цикъл на производство. Аз се надявам той да е първия от многото", каза Везиева.
.