Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова обяви на пресконференция, че от следващата седмица ще се водят двустранни разговори със собствениците на около 21 пътностроителни фирми във връзка с разплащането от страна на държавата с компаниите за извършените от тях дейности по републиканските пътища.

Става дума за общо над 930 млн. лева, от които фактурираните разходи са 222,5 млн. лева, а сертифицираните нефактурирани разходи - 710,5 млн. лева за дейности по текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа.

Тази сума се дължи и ще бъде платена, въпросът е да стигнем до споразумение за правилния начин, по който това да се случи, допълни заместник-министър Валентин Граматиков.

Заместник-министър Иван Шишков посочи, че за държавата е важно да направи всичко възможно да се гарантира, че тези пари ще се похарчат в полза на държавата. Раздадените аванси за обекти в строеж са в размер на 363,3 млн. лева, а за обекти, по които не се работи - 1,053 млрд. лева с ДДС.

Министърът обясни несъстоялата се днес среща с браншовата камара "Пътища" и собствениците на фирмите с това, че вчера от камарата са изпратили писмено уведомление, че на срещата няма да присъстват собствениците, защото те имат свои представители. По-рано днес от Камарата съобщиха пред журналисти, че собствениците са дошли на срещата, но на нея не е имало представители на ведомството. Ако е станало това недоразумение, ние от следващата седмица започваме редовни срещи с всички собственици, които пожелаят, повтори министърът.

Днес работниците от пътностроителните фирми се събраха на протест пред МРРБ, а после и пред Министерския съвет. В понеделник протестите продължават.