Четвърто заседание за седмица ще има днес Изпълнителният съвет на МВФ заради обвиненията срещу управляващия директор Кристалина Георгиева, че е лобирала за Китай докато беше в Световната банка, съобщава Ройтерс.  

Членовете на борда ще говорят с нея и с адвокатската кантора, изработила по поръчка от Световната банка доклада с твърденията. Текстът, анализът и заключенията в него са документ само на кантората, а не на банката. В него обвинения се отправят и към тогавашния президент на банката Джим Йон Ким и към бившия български финансов министър Симеон Дянков, участвал в изработването на класацията Doing Business.

Според западни медии ръководството на МВФ е под натиск да приключи по един или друг начин ситуацията преди началото на годишната среща на МВФ и Световната банка, която започва в понеделник и продължава до неделя с различни доклади, публикации, форуми и пресконференции.

Източник на "Ройтерс" казва, че ако има решение за бъдещето на Георгиева, то няма да се появи преди понеделник.

Бившият финансов министър и премиер на Великобритания Гордън Браун я подкрепи в "Туитър", като я нарече "изключителен международен служител, който работи забележително като еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия, изпълнителен директор на Световната банка и сега - ръководител на МВФ".