От 2 г. не съм в оръжейния бизнес, на 80 г. съм, казва бизнесменът

"Прехвърлих целия си бизнес със специална продукция преди 2 години."

Това заяви бизнесменът Петър Манджуков в предаването на Лора Крумова по Нова тв "На фокус".

Той отказа да спомене името на фирмата, с която е сключил сделката. "Не е редно да назовавам имена", допълни той. На въпрос защо, той каза, че вече е на 80 г. 

Запитан за досиетата "Пандора", обясни, че не е бил близък с властта.  

"Моето име няма как да не излезе, всички работеха с офшори, това е един търговски инструмент за извършване на търговска дейност. Това че излязоха няколко имена, които са публично известни... Единия аспект е, че това е инструмент, който се ползва в цял свят. Това са зони за свободна търговия, освободени от данъчно облагания и всеки, имащ нужда, го прави. 

Тук нюансът е, че когато хора, които разпределят ресурси и имат властови позиции, използват офшорни компании, а раздаването на комисиони има връзка с това. Овластени политици - когато от някой зависи разрешаване на поръчки, той е подложен на определен корупционен натиск, раздаването на комисиони е като благодарност за услугата. 

На въпрос дали с офшорите се прикриват следи, Манджуков каза, че това е един от начини, когато корумпиран държавник, имащ намерение да взема комисиони, трябва да подготви формата, с която ще ги взема. "Наличието на офшорна фирма е необходимост, но не достатъчно условие - обясни бизнесменът. - Всички трансфери над 10 хил. долара в САЩ се фиксират, не е много лесно дори с офшорна компания, трудно могат да се преместят парите от една сметка в една банка в друга сметка в друга банка, без да бъдат проследени."

 На въпрос дали е продал телевизия ББТ на Ирена Кръстева, бизнесменът отрече с думите, че сделката е била с Цветан Василев.

е съм имал договор с нея. Като собственик на вестник "Дума" аз бях един от издателите с г-н Батков, заедно с други приватизирахме ИПК "Родина" и тогава се запознах с майката и с г-н Делян Пеевски - обясни Манджуков. -  Аз самия често съм поливан с помия, дори имах дело, което спечелих срещу автори на статия, но тя продължава да стои в гугъл, знам какво е да бъдеш залят с мърсоти Като човек мисля, че това не води до нищо да оплюеш някой преди съдът да се произнесе. За много хора се говори, но не знам да има присъди нито срещу Пеевски, нито срещу майка му, нито срещу Бобокови."

На въпрос дали познава Николай Младенов, той каза, че не е имал шанса.

"Общувал съм с бившите премиери г-н Костов, понякога разговаряме, с г-н Станишев общувам, с негово величество цар Симеон Сакскобургготски и с г-н Борисов - като премиер сме се виждали на публични места, но го познавам още като кмет - каза Манджуков. - С г-н Първанов се познавам преди да стане президент и не крия, че имам огромна симпатия към неговото президентство, тогава нямаше служебен кабинет." 

"Аз не съм раздавал финансова помощ, поех да издавам вестник Дума в тежък период, когато бе притурка, тогава Първанов бе председател на БСП - поясни още Манджуков. - Президентът Радев е един блестящ пилот, бях приятел с друг блестящ пилот - ген. Михов, нямах шанса да познавам Румен Радев, аз съм по-възрастен, но като българин не приемам съвсем този остър тон, който понякога минава норми на приличие между президент и експремиер. Не говори добре тук и извън страната." Според него ще е по-добре ако има държавници с повече търпение и мъдрост. 

"Много проблеми които преживяваме в момента идват от това, че в момента няма стриктно определени правила за бизнеса - в агробизнеса, в животновъдството, във военния - това трябва да се направи през професионалните организации, да има определено административно поведени",  обясни бизнесменът.

Според него всяка политическа формация трябва да качи програмата си в интернет, за да е ясно как как ще управлява.

"ГЕРБ бяха във властта над 11 г., те смятат, че са направили толкова много, а други казват, че трябва да ги изчегъртат, къде са престъпленията, всеки да започне да се аргументира", завърши бизнесменът.