Смятам, че заплахата срещу мен е неутрализирана, не ходя с охрана. Не се уплаших за моя живот. Това заяви шефът на НАП Румен Спецов в предаването "120 минути" по Би Ти Ви. Думите му бяха по повод  новината от  преди седмици, съобщена от бившия финансов министър Асен Василев, че шефът на НАП е бил заплашван. "Имаше заплаха, няма да кажа от кого, защото би осветлило определени разработки, които текат в момента", обясни  Спецов.  

"Първо споделих с председателя на ДАНС, г-н Рашков в този момент го нямаше, за да му кажа какво се случва. Смея да кажа, че дай боже към днешна дата заплахата е неутрализирана 100%. Знам откъде идва, от хора, чиито интереси съм нарушил с моята работа", разказа той.  Но отказа да каже от кой сектор са идвали заплахите.   

 "Съобразно българското данъчно законодателство няма смисъл да откривате офшорни компании", обясни шефът на НАП, коментирайки "Пандора пейпърс".  По думите му никой не знаел колко българи имат такива компании. 

"Има добри и лоши идеи, офшорката като офшорка не е нищо лошо, но ако публична личност, която е била  на държавни постове, има такава компания, трябва да се попитаме каква е целта", добави той.  По думите му имало разлика между офшорките на Асен Василев, Делян Пеевски и Николай Младенов.

"Асен Василев е регистриран като краен собственик и е  видно. При Младенов и Пеевски това го няма. Случайно или умишлено, но го няма. Сега трябва да изследваме", добави той.   

Шефът на НАП разказа и за неговата бивша компания в областта на търговоията със зърно, която купил през 2015 г., когато напуснал приходната агенция.  "В търговията със зърно няма как да се извършват ДДС измами. Когато закупих фирмата, не продължих нейната дейност, а исках да участвам в производство на специфичен фураж. Така че, когато взех фирмата, аз не търгувах. Познавам човека от когото съм я купил. Чиста фирма, нямах съмнения", обясни Спецов. 

По повод на задължението от 1,2 млн. лв. той каза, че спрямо него имало тълкуване от НАП - не признават разхода за зърното, но признават прихода направен при продажбата на същото зърно.  Това тълкувание било лично към него, но засега нямало да разкрива подробности. "Когато признаят само прихода, се увеличава финансовият резултат", уточни той.  

"В предизборна ситуация сме и не е време да въвличам определени страни, след изборите може и да обясня", каза Спецов. И добави: В моя случай тръгнах да правя производството, но не намерих финансиране. Седмици опитвах да намеря нужните машини, потенциалните купувачи. Когато не намерих финансирането видях, че не е времето за този проект."

Когато решил да се отказва, двама души се свързали с него и взели фирмата. Тогава тя нямала задължения.