АПИ има 7 дни да се издължи доброволно

Нотариална покана за доброволно плащане на 900 млн. лв. за дейности, извършени от миналата зима насам и останали неразплатени, внесоха в понеделник пътностроителните фирми в Агенция “Пътна инфраструктура”. Това съобщи Лазар Лазаров, изпълнителен директор на Браншова камара “Пътища”.

Преди това - от 8,30 до 12 часа, браншът протестира пред Министерския съвет, като се събраха към 3000 работници, които блокираха центъра на столицата с 60 камиона и пътностроителна техника.

Още към 6 часа тежките машини бяха строени по протежението на булевард “Цариградско шосе”, а един час по-късно бяха придвижени до началото на булевард “Цар Освободител” почти до ларгото. Това запуши основни пътни артерии в София и затрудни движението в центъра.

СДВР наложи

наказания, тъй

като се оказа, че

протестиращите

не са получили

разрешение

за техниката

Глобата с фиш е по 100 лв. за всеки камион.

“Ще ги платим, но утре пак ще дойдем с техниката, защото глобата е несъизмерима с това, което имаме да получаваме от държавата”, коментира председателят на камарата Стефан Чайков. Протест в същия формат е планиран и за днес, а и за следващите дни с изключение на сряда, когато площадът пред Министерския съвет ще е зает от миньори.

Към 10 часа ръководството на камарата депозира в администрацията на Министерския съвет писмо до премиера Стефан Янев, с което поиска оставката на служебната регионална министърка Виолета Комитова, обвинявайки я в пълно неглижиране на бранша и в некомпетентност. В писмото се казва също, че

пътните фирми

имат намерение

да съдят АПИ

Нотариалната покана дава 7-дневен срок за изплащане на дължимото, като то трябва да бъде платено заедно със законната лихва. По данни от бранша забавянията на някои плащания са от около половин година насам, като от средата на юли напълно са спрели. Ако пътната агенция намери начин да плати, това ще трябва да стане с лихва за просрочие, която в момента е 10%. По груби сметки това прави около 50 млн. лв. над дължимите 900 млн. лв.

Самата пътна агенция съобщи наскоро в отговор на въпрос на “24 часа”, че признава 742 млн. лв. задължения към пътните фирми.

От друга страна, работите, за които са издадени фактури, т.е. са неоспорими и за тях фирмите вече дължат ДДС на държавата, са за около 220 млн. лв. За голяма част от останалите суми обаче има издадени сертификати от страна на АПИ, че дейността е приета.

За близките няколко години досега има два случая, в които пътната агенция е плащала пари веднага след представяне на нотариално заверена покана за доброволно изпълнение - през 2018 и през 2019 г. Няма сведения да се е стигало до съд.

Заместникът на Комитова - арх. Иван Шишков, обяви в сутрешния блок на БНТ, че ведомството

започва пълен

преглед

дали дейността, извършена от пътностроителните фирми, отговаря на възложената им.

“Анализът започва сега и няма конкретни примери, но съмненията са заради това, че надвишаването на бюджета е само в определени части на България. Търсим начин да решим по законов път този проблем, който е наследство от предишното правителство”, каза Шишков и призова фирмите към диалог.

В официалната позиция на МРРБ по повод протестите се казва, че пътностроителният бранш трябва да стои настрана от политическите интриги, защото пътищата са на всички. А осигуряването на липсващите пари можело да стане само от действащо Народно събрание.