Прогнозната цена на природния газ за декември е 106,96 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 54,67 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха от "Булгаргаз", предаде БТА. Прогнозната цена за декември е изготвена въз основа на прогнозните стойности на ценообразуващите компоненти към 11 октомври.

За сравнение прогнозната цена на европейските газови пазари - към 11 ноември 2021 г. за доставки през декември 2021 г., е приблизително 86 евро за мегаватчас или 168,20 лв за мегаватчас, посочват от обществения доставчик.
     Окончателното предложение за утвърждаване на цената на природния газ за декември ще бъде депозирано от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ на 1 декември, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 ноември, уточняват от "Булгаргаз".

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 октомври 2021 г. от 94,54 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Освен това миналия месец от "Булгаргаз" информираха, че прогнозната цена на природния газ за ноември е 84,39 лева за мегаватчас. Прогнозната цена за ноември тогава е била изготвена въз основа на прогнозните стойности на ценообразуващите компоненти към 10 септември.