Търговските вериги са увеличили служителите си средно с 12% през 2020 г., независимо от пандемията. Това се е случило предимно заради отварянето на нови обекти, съобщиха мениджърите по човешките ресурси на „Кауфланд“, „Лидл“, „Била“, „Т-маркет“ и DM.

В момента във веригите, обединение в Сдружението за модерна търговия, работят към 27 хиляди служители. Заплатите им също са нараснали с между 4 и 10% в сравнение с предходната година. За това както и за различни видове бонуси са инвестирани около 9 млн. лв.

Също малко над 9 милиона лева са стрували разходите за антиковид мерки: личните предпазни средства, разходите за дезинфекция, променения пропускателен режим. В търговските вериги процентът на ваксинираните е над средния за страната, като повечето вериги са съдействали на служителите си за избор на ваксина, а някои са заплатили изцяло или частично PCR-тестовете на контактните, когато това се е налагало.

Търговските вериги у нас ще продължат да се разрастват. „Кауфланд“ назначават в магазинната си мрежа и в логичните си център българи, които се завръщат от чужбина. „Била“ например отваря 9 магазина тази година, включително и в малки градове като Пирдоп и Стамболийски, в които ще се назначат около 300 човека. Догодина „Била“ ще открие също 9 нови магазина. Към 400 нови служители ще има „Лидл“. ДМ догодина ще имат над 100 обекта.