2040 г. е индикативната дата, която ще бъде предложена в плана за възстановяване и устойчивост, за отказ от въглища. Това заяви на брифинг вицепремиерът Атанас Пеканов след среща с лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ Димитър Манолов и Плавен Димитров по повод протестина на миньорите, които бяха пред сградата на правителството няколко часа.

Той припомни, че Германия е предложила 2038 г., а Полша - 2049 г., и затова полският план все още не е одобрен.

Пеканов заяви още, че тази дата трябва да бъде одобрена от парламента. Тя е необходима, за да може да се тръгне отнякъде за да се прави стратегия за декарбонизация, която трябвало да се работи отдавна, а сега трябвало да се пише от служебния кабинет. 

Тя трябвала и за да могат да се получат тези 12,8 млрд. лв. от плана за възстановяване, които са за подпомагане на цялата икономика. 

Министърът на енергетиката Андрей Живков заяви, че преходът към декарбонизацията трябва да е плавен, разумен и внимателен и че загварянето на базови мощности трябва да стане със замяната им с други базови мощности.

Тази тези часове преди това беше казана и на протеста на миньорите. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, заяви, че навън са 6000 души и че този протест няма да е последен. Вероятно скоро ще се повтори, когато бъде сглобен новия парламент и редовното правителство.