Холивудският кап.Кърк, 90-годишният актьор Уилям Шатнър, смеси научна фантастика и научна реалност и стигна до ръба на космоса на борда на космически кораб, построен от компания "Блу ориджин" на Джеф Безос, съобщи Асошиейтед прес.

Героят от "Стар трек" и още трима космически туристи се издигнаха на 106 километра височина над пустинята на Западен Тексас в напълно автоматизирана капсула, която се спусна с парашути на Земята след продължил малко над десет минути полет, предава БТА.

Шатнър стана най-възрастният човек в космоса, подобрявайки с осем години предишния рекорд, поставен от пътничка в първия полет с космически туристи на компанията на Безос през месец юли.

Преди полета актьорът каза, че възнамерява да прекара близо трите минути в безтегловност със залепен за илюминатора на капсулата нос, взирайки се към Земята.

Безос е запален фен на "Стар трек" и Шатнър полетя към космоса безплатно, като негов гост на борда на "Ню Шепард".

Милиардерът лично закара космическите туристи до стартовата площадка, придружи ги до платформата и отвори люка на капсулата. След полета Безос посрещна туристите, като отново лично отвори люка и надзърна в капсулата. "Здравейте, астронавти. Добре дошли на Земята!", поздрави ги той и прегърна Шатнър, който излезе втори от космическия апарат.

Капсулата "Ню Шепард" носи името на първия американец в космоса Алън Шепард