Главният оперативен директор на американската банка Goldman Sachs Джон Уолдрън заяви в сряда, че вярва, че инфлацията е риск номер едно, който може да причини дерайлиране на световната икономика и на фондовите пазари. предава БНР.

"Инфлацията е най-големият риск в момента, както по отношение на краткосрочния риск, който може да има за възстановяването от Covid кризата, така и по-дългосрочен риск, който може да има по отношение на нововъзникващите пазари“, посочи той по време на събитие на Института за международни финанси.

Говорейки за това как пандемията е повлияла на бизнеса и стратегията на Goldman Sachs, Уолдън каза, че банката коригира своя отпечатък върху недвижимите имоти, за да бъде по-малко фокусирана върху имотния пазар в Ню Йорк, Лондон и Хонконг.

"Ако погледнете нашия отпечатък днес, той е много по-разпространен и след пет до 10 години ще бъде още по-разпространен“, каза той.

"Ще имаме много повече хора в други градове в САЩ и в други градове в Европа и Азия и ще бъдем по-малко концентрирани“, каза той.