Новите заеми в Китай в юани са се увеличили до 1,66 трилиона юана (256,92 милиарда долара) миналия месец, показват данните на централната банка от сряда.

Тази цифра е нараснала от 1,22 трилиона юана през предходния месец, но е намаляла с 232,7 милиарда спрямо година по-рано.

Паричният агрегат M2 (широки пари), включващ парите в обръщение и всички депозити, се е увеличил с 8,3% на годишна база до 234,28 трилиона юана в края на септември. Темпът на растеж е с 0,1 процентни пункта по-висок от този в края на август и с 2,6 процентни пункта по-нисък в сравнение със същия период на миналата година.

Агрегатът M1 (тесни пари), обхващащ паричните средства в обръщение плюс разплащателните сметки, възлиза на 62,46 трилиона юана в края на миналия месец, което е увеличение с 3,7% на годишна база.

Агрегатът M0, представляващ количеството парични средства в обръщение, се е увеличил с 5,5% от преди година до 8,69 трилиона юана в края на септември.

През първите три тримесечия Китайската народна банка е инжектирала общо 255,2 милиарда юана чисти парични средства на пазара.

Новото социално финансиране, т.е. средствата, които физическите лица и нефинансови организации, получават от финансовата система, е достигнало 24,75 трилиона юана през периода, което представлява спад с 4,87 трилиона юана спрямо същия период на миналата година.

До края на миналия месец непогасените депозити в юани възлизат на 229,18 трилиона юана, което е ръст от 8,6% на годишна база.

През първите три тримесечия трансграничните разплащания в юани са били на стойност 5,73 трилиона.