Предлагаме на Брюксел две дати за отказване от въглища, това са 2038-а и 2040-а година. Това отговори премиерът Стефан Янев на въпрос на "24 часа". Той и вицепремиерът Атанас Пеканов дадоха брифинг след заседанието на правителството, за да обявят, че планът за възстановяване и развитие е приет и утре го изпращат в Брюксел.

Вицепремиерът Пеканов заяви, че в него има петдесет и девет проекта и четирсет и шест реформи, а България очаква 12,9 милиарда лева. Той каза, че те ще активират още 8,1 милиард лева и ефектът следващите шест години се изчислява на 21 милиарда.

Той заяви, че са направени няколко важни промени в проектите. Помощта за бизнеса в по-голямата си част е безвъзмездна, а по-малко е делът на финансовите инструменти. От1,2 милиарда ресурс за фирмите 840 милиона лева са грантове, а триста и шейсет милиона - финансови инструменти. 

Отговорено е на исканията на партиите и на Националното сдружение на общините да се увеличи сумата за улично осветление То се увеличава със сто милиона лева, а в последния проект бяха заделение шейсет и два милиона.

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов