11 водни дружества са все още на доставчик на еленергия от последна инстанция и плащат с 50 лева над борсовата цена

Осем ВиК дружества в страната са получили и имат да плащат за август двойно по-високи сметки за ток, отколкото са имали за август миналата година при същата или почти същата консумация на електроенергия. Това съобщиха от “Български ВиК холдинг”, който е шапката на всички водни дружества в страната.

Това се е случило с водните дружества в Бургас, Враца, Плевен, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол. ВиК - Бургас например е консумирала през август 2020 г. 4254 мегаватчаса ток и е платил за това 601 хил. лв. без ДДС. През август тази година дружеството е консумирало 5013 мегаватчаса ток, но има да плаща за това двойно повече - 1,3 млн. лева.

Във Враца обаче сравнението между консумацията на ток между август миналата и тази година показва намаление - от 1258 на 1232 мегаватчаса. Но въпреки това

сметката пак

е повече от

двойно

по-висока:

214 хил. лв. м.г. и 512 хил. лв. сега.

Подобно е положението и в останалите ВиК дружества, а сметките за септември все още не са дошли. Най-големите рекорди на борсовия ток бяха именно през септември и началото на октомври, когато в един момент токът на борсата вече струваше 361 лв. за мегаватчас, т.е. над 4 пъти повече в сравнение с началото на годината.

Плановете и проектите, които изпълняват в момента ВиК-тата в страната, изискват инвестиции, за част от тях е осигурено финансиране. В безпрецедентната ситуация с цената на енергоносителите управите на ВиК операторите трябва да довършат започнатите проекти в срок и в същото време

да осигурят

средства за

покриване на

непредвидените

разходи за

електроенергия,

за да имат гражданите постоянно течаща вода в домовете си в ситуация на пандемия. Сложният казус може да постави част от ВиК операторите в ситуация да не могат да покриват пристигащите фактури за ток, се казва в съобщението на холдинга.

Към това се добавя и проблемът с рязкото поскъпване на строителните материали, като някои от тях увеличиха цените си двойно само за последните 5-6 месеца. ВиК операторите съфинансират водните проекти, като общата им стойност е 1,8 млрд. лв. и сумата само заради поскъпването се е увеличила с около 300 млн. лв.

Преди около две седмици служебният премиер Стефан Янев призова бизнесът да прояви активност и да сключи договори с доставчици на ток, от които да купува по-евтино. По същото време се оказа, че само около 41% от малките и средните фирми, които излязоха тази година на свободния пазар, са си избрали доставчик на ток. Останалите са били принудени да купуват тока от доставчик от последна инстанция, който по принцип

продава

еленергията

с минимум

50 лв. на

мегаватчас

по-скъпо

от борсовата цена.

В системата на ВиК дружествата обаче се оказва, че цели 11 водни оператора купуват тока именно от доставчик от последна инстанция. Това са дружествата в Разград, Добрич, Шумен, Хасково, Враца, Сливен, Ловеч, Варна, Перник, Габрово и Монтана. Половината от тях се намират в райони на страната, където добиването на вода се извършва с мощни помпи, които са изключително енергоемки и консумацията на ток там е по-висока, отколкото другаде. ВиК фирмите са големи консуматори на ток и

срокът да

излязат на

свободния

енергиен пазар

за тях беше

още миналата

година

Справката на водния холдинг сочи, че все пак 5 от тези водни дружества са обявили процедури по Закона за обществените поръчки за избор на доставчик на ток: Сливен, Ловеч, Варна, Перник и Габрово. Но някои от тях, а и други, които са стартирали процедурите преди това, са били принудени да ги прекратят, тъй като в началото на октомври кандидатите за доставчици на ток са се отказали заради невъзможно високите цени на борсата. Това се е случило с водните дружества в Сливен, Добрич, Разград, Шумен, Перник, Ловеч и Монтана. Водните фирми в Разград, Добрич и Шумен

са хронично

в лошо

финансово

състояние

и то от години,

тъй като там поради енергоемкото добиване на вода тя струва много скъпо, има големи загуби по мрежата и милиони несъбрани вземания.

Поскъпването на водата в цялата страна ще е между 3 и 80% от Нова година, съобщи наскоро “24 часа”, но в тези сметки не влиза сегашното рязко поскъпване на тока. Много от ВиК дружествата в страната, които са внесли по-рано през годината предложенията си за нови цени, са поискали да си ги изтеглят и да преизчислят всичко, но все още не е ясно дали Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разреши това.

Сметките са правени при цена на тока 120 лв. за мегаватчас, а от август насам тя далеч надхвърли тези стойности. В писмения отговор на КЕВР на тези молби е посочено, че държавният воден холдинг трябва да координира ситуацията и да обяви обща обществена поръчка за доставка на тока за ВиК фирмите, така че те да не бъдат подлагани на такъв натиск. Цената на водата не може да се вдигне преди Нова година, защото водните дружества са в последната година от сегашния регулаторен период и по закон през сега не могат да променят цените.