Великобритания ще предложи извънредни шестмесечни визи на 800 чуждестранни касапи, за да се избегне масово избиване на свине, обявиха властите там. Това стана, след като фермери изразиха недоволство, че отливът на работници от кланиците и месопреработвателните предприятия е поставило сектора на свиневъдството в ситуация да се бори за оцеляване, предаде Ройтерс.

Министърът на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Джордж Юстис заяви, че предоставянето на временни визи ще реши проблема, който според фермери заплашва прехраната им, както и животните.

"Това, което ще направим, е да позволим временно, за период до шест месеца, по схемата за сезонните работници да дойдат касапи, които да работят в кланиците и месопреработвателните предприятия, занимаващи се със свине", каза Юстис пред репортери. "Това ще ни помогне да се справим с натрупването на свине, което в момента наблюдаваме във фермите така, че тези месопреработватели да могат да колят повече свине."

Юстис заяви, че ще са нужни около 800 касапи и обяви мерки за подпомагане на кланиците за складирането на месото.

Той обаче добави, че правителството е решило да не облекчава изискванията за владеене на английски език при издаването на визи за квалифицирани работници, както са поискали фермерите, за да могат да дойдат повече касапи.

Съчетание от Брекзит и пандемията от КОВИД-19 предизвика бягство на източноевропейски работници, така че в момента в цяла Великобритания около 120 000 свине чакат да бъдат заклани, твърди Националното сдружение на свиневъдите.

Липсата на касапи е само една от редицата области, в които Великобритания изпитва остър недостиг на работна ръка.

Миналия месец тя обяви намерение да предостави визи за 5000 чуждестранни водачи на камиони и за 5500 работници в сектора на птицевъдството, но правителството иска бизнесът да инвестира в работници от Великобритания, а не в евтина работна ръка от чужбина.

Министрите от британското правителство също така отхвърлиха твърденията, че излизането от ЕС е главният проблем, отразяващ се на работната сила в производствените вериги, предаде БТА.