Потребителската инфлация в Китай като цяло е била стабилна през септември, докато фабричните цени са се повишили до голяма степен поради ръста в цената на въглищата, показват данни на Националното статистическо бюро от този четвъртък.

Индексът на потребителските цени, основен показател за инфлацията, е нараснал с 0,7 % на годишна база, като тази цифра е по ниска от стойността за август, който ръстът бе 0,8%.

По-бавният растеж на потребителската инфлация отчасти се дължи на спада в цените на храните, който е 5,2% на годишна база за миналия месец. В частност, цената на свинското месо – основното, което се консумира в Китай, е намаляла с цели 46,9% в сравнение с преди година. При цените на нехранителните стоки статистическото бюро отчита ръст от 0,2%.

Предвид относително слабото търсене на жилища тази година и низходящият цикъл в цената на свинското месо, ръстът на инфлацията за четвъртото тримесечие като цяло ще остане лек, посочи Хуан Уънтао, анализатор от China Securities.

Китайското правителство е заложило като цел потребителската инфлация през 2021 г. да бъде приблизително 3 процента.

Индексът на производствените цени се е повишил с 10,7% на годишна база през септември, според Националното статистическо бюро. Това се дължи на повишаването на цените на въглищата и продуктите на някои енергоемки индустрии. Сред основните сектори добивът и миенето на въглища, добивът на нефт и газ, петролът, преработката на въглища и други горива, производството на химически суровини и продукти, както и топенето и преработката на черни и цветни метали са допринесли с около 80% за ръста на инфлацията при фабричните цени през септември.

За да се справи с повишаването на цените на въглищата и осигури електрозахранване, правителството предприе редица мерки, включително чрез насърчаване подписването на средносрочни и дългосрочни договори за доставка на въглища между електропроизводителите и доставчиците на отопление, в опит да осигури достатъчно гориво за сектора, особено за битови нужди.

Премиерът Ли Къцян призова за пазарно ориентиран подход и мерки, чрез които страната да се справи с натиска върху доставките на електроенергия и въглища за тази зима и следващата пролет, включително пренос на газ от юг на север, както и прилагане на временни политики за отлагане събирането на данъци за въглищни и енергийни предприятия, изправени пред трудности.