Силно се надявам през пролетта цената на природния газ да започне да пада, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България 

- Говори се за голям скок на тока и парното от нова година. Как ще коментирате, г-н Кремен Георгиев?

- Да, така е, за съжаление такива са прогнозите. Но не бива да се насажда паника. КЕВР е отговорна институция, а топлофикационните дружества винаги са имали социално отговорно поведение. Важно е всички заедно да преодолеем кризата. Не бива да събаряме една работеща система, като тази на топлофикациите в Българи. За жалост енергийната криза, която е в цяла Европа в момента, у нас съвпада и с предизборната борба и това води до изкуствено създаване на паника, без да се обясни ясно на гражданите какви са причините за очакваното поскъпване и най-вече дали след това няма да има поевтиняване.

- Какви са причините?

- Увеличението на цената на природния газ и на въглеродните емисии в Европейския съюз. Но хората трябва да знаят, че това увеличение оказва влияние на пазарите и икономиките в цяла Европа. Не сме изолирани и проблемът не засяга само България. Съзнавам , че у нас тази криза е още по-трудна заради ниските доходи на голяма част от българите. Оказахме се заложник не на български, а на световни проблеми- пандемията, цената на Зелената сделка, геополитическите сблъсъци на пазарите на горива.

 Истината е, че драстичното увеличение на газа ще се отрази пряко на цените на всички стоки и услуги, защото тяхното производство, доставка и логистика са силно зависими от цената на природния газ. Грешно е навсякъде се говори само за увеличение на цените на топлинната енергия, цените на всички стоки и услуги вече се увеличават стремглаво. И ние като общество трябва да се готвим за това.

- Как ще успокоите хората, които разчитат на централното отопление през зимата?

- Клиентите на топлофикациите имат 2 гаранции, че вдигането на цената няма да се отрази драстично на сметките им.

 КЕВР взима крайното решение за цените на топлинната енергия и винаги е действала като балансьор. При решенията си за промяна в цените КЕВР никога не отразява повишението на цената на суровините правопропорционално в цените на топлинната и електрическата енергия. КЕВР държи цените социално поносими.

 От друга страна повечето топлофикации, или поне членуващите в АТДБ, предлагат отстъпки, които до известна степен ще неутрализират високата цена на газа. Доста от дружествата предлагат и така наречените договори „Равни вноски“, които позволяват човек да прави по-прогнозируем семеен бюджет и новите цени да не усетят така рязко през идващите зимни месеци.

- А има ли вероятност за понижение на цената?

- Според мен на този етап не. Върху цената на природния газ влияят и много геополитически интереси, всички изчакват да видят дали и как ще заработи така нареченият Северен поток 2. Не случайно Европейският съюз постави на най-високо ниво въпроси на Русия за доставките на синьо гориво.

Много се надявам така, както в близките месеци ставаме свидетели на нарастване на цените и очакваме увеличение на стоки и услуги, през пролетта да е възможно да има намаление, чийто резултат ще усетим в края на отоплителния сезон и годишните фактури да са сходни с предходните години.