Заповед с нови противоепидемични мерки ще има до ден - два, а те ще влязат в сила до края на седмицата.

Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред журналисти.

Днес Експертният съвет по епидемиология обсъди въвеждането на нови мерки срещу COVID-19. Министърът обаче обясни, че не знае какво е решил, тъй като е излязъл от срещата, за да не влия на експертите.

По-рано през деня заместникът му Александър Златнов съобщи, че се обмисля въвеждането на зелен сертификат за лекарите, социалните работници и учителите.  Просветният министър коментира, че не възразява учителите да представят сертификат за ваксинация  или преболедуване или отрицателен тест, но това можело да се въведе най-рано сред месец.

Учениците няма да бъдат засегнати от изискванията, категорични са властите.

Излязох от срещата, за да няма никакви съмнения с политически влияния, свързани с политическата ситуация в момента, каза Кацаров.

С министър Денков нямаме никакви различия по отношение на прилагането на мерки в училищата, добави здравният министър. 

Нараства броят на заболелите, смъртта е висока, това налага допълнителни мерки.  Освен най-успешната мярка - ваксинацията, другата са физическите ограничения, каза министърът. 

  На въпрос за пълните болнични легла и линейките, които обикалят, без да могат да настанят пациенти в болниците, Кацаров обясни, че заместникът му вече трябва да е осъществил срещи с директора на РЗИ София и директора на спешния център, за да разясни недоразумението. Кацаров заяви, че е получил справка с леглата в болниците, според която легла е имало.  

Ситуацията с леглата обаче е динамична, направи уговорка той. Получавал на всеки 3 часа актуализирана справка.