4,8% поскъпване спрямо 12 месеца назад в България не е имало от  септември 2012 г. насам, когато икономиката се възстановяваше от световната криза

През септември годишната инфлация в България рязко подскочи и от 3,7%, колкото беше през август, стана 4,8%, съобщи в понеделник НСИ.

На практика това е 9-годишен рекорд: за последен път годишна инфлация от 4,9% у нас бе отбелязана през септември 2012 г. Тогава бе започнало първото възстановяване на икономиката след голямата финансова криза и за един кратък период от няколко месеца - от края на лятото на 2012 г. до зимата, годишната инфлация се движеше между 3,5 и 4,9%. После обаче индексите се успокоиха и толкова голямо нарастване на цените на годишна база не се наблюдаваше до пандемията.

В момента са надвишени

всички възможни прогнози на наши

и чужди банки и институции

за инфлацията. Последните актуализирани прогнози на БНБ, Министерството на финансите, Европейската комисия, Световната банка и МВФ сочеха максимум 3,5-3,7% годишна инфлация в България до края на годината.

Хипотетично това все още е възможно да се случи, тъй като месечното нарастване на цените през септември спрямо август е само 0,4%, докато предния месец беше 0,8%, а се движеше около този процент и през предишните месеци.

В основата на инфлацията отново стоят горивата

и свързаните с тях транспортни разходи,

както и поскъпването на режийните разходи за жилището, т.е. сметките за ток, вода, парно, газ. От миналия месец към разходите за жилищата НСИ включва и самите цени на имотите и се оказва, че от миналия септември досега тази група разходи са се повишили с 5,9%.

Като цяло цените на храните и на безалкохолните напитки са се повишили с 4,4% за последната година, а на сметките в заведенията за обществено хранене - с 4,2%.

В понеделник председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов каза по БНР, че допуска основните храни да поскъпнат с още 7% до края на годината. Въпреки по-високите цени на основните енергийни суровини обаче според него не може да се стигне до рязък скок на цените най-вече заради силно конкурентния пазар и свитото потребление.

“От основните храни

само при олиото

имаме някакво

рязко изменение

от миналата година насам. Но то все пак е по-малко, отколкото беше през лятото - тогава стигна 53% разлика спрямо миналата година. Много добра е реколтата и очаквам низходящ тренд”, заяви Иванов.

Той прогнозира, че заради по-високите енергийни разходи повече биха могли да поскъпнат храните, произвеждани от преработващата промишленост. В крайна сметка обаче, ако се сложат 27-те основни храни в потребителската кошница, те по думите му са стрували с около 5-7% по-евтино миналата година.

Основните моторни горива през септември отбелязват относително леко повишение на цените, което е в рамките на 1 и под 1 процент на месечна база. Изключение прави само метанът, чиято цена зависи пряко от тази на природния газ -

основното гориво на такситата

е поскъпнало с 10 на сто

само от август до септември.

През октомври обаче основните горива продължават да поскъпват и в понеделник дизелът счупи 3-годишен рекорд - средната цена на всички бензиностанции стигна 2,38 лв., колкото струваше през септември 2018 година.

Масовият бензин А95 е вече 2,37 лв.,

което е само с около 2-3 стотинки по-евтино, отколкото при пика на цените му през септември 2018 г.

В Германия обаче в началото на тази седмица бензинът счупи 9-годишен ценови рекорд.

В същото време котировките на петрола продължават да се движат нагоре и в понеделник сортът “Брент” достигна нов 3-годишен ценови рекорд - 86,40 долара за барел.