Ваксинацията за лекари и социални работници става почти задължителна

Учителите и учениците от 5-и клас нагоре ще носят маски и в час

Решението за промяна в присъственото обучение ще се взима на ниво община

Зеленият сертификат, като единствен възможен, позволяващ всички места с обществен характер на закрито да функционират, става задължителен у нас. Това означава, че вече в заведение, кино, театър, фитнес, мол, включително и в университет, ще може да се влиза само при наличие на сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, като работещите в тях ще трябва да отговарят на същите изисквания.

За лекарите, работещи в болници, КОЦ, хосписи и диализни центрове, и социалните работници ваксинацията срещу COVID става почти задължителна, защото за тях също ще важи изискването да притежават зелен сертификат. Това означава, че ако не са имунизирани или преболедували, те ще трябва да си правят PCR тест на всеки 72 часа или антигенен - на 48 часа. Документът за преболедуване обаче е със срок от 6 месеца, както досега и се издава само ако заболяването е доказано с PCR тест. 

За учителите засега такава мярка не се предвижда.

Това решение е взел експертният съвет по епидемиология, след като са поискани и становища от различни браншови организации и министерства, съобщи на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров. 

Новото условие влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък, като тези, които следят за спазването на мерките - инспектори от РЗИ, МВР, общинските инспектори и т. н., също ще трябва да имат зелен сертификат.

В обществения транспорт няма да се изисква зелен сертификат. Дали университетите ще работят присъствено или дистанционно, ще решат ръководствата им, но студентите ще трябва да имат сертификат, за да присъстват.

Въпреки новото изискване, вариантите за преминаване на дистанционно обучение за учениците остават. Така например при заболяемост над 750 на 100 000 всички училища ще минават онлайн, но решенията ще се взимат на ниво община, обясни министър Кацаров.

При заболяемост между 500 и 750 ще се минава на ротация, като една седмица ще присъстват 50% от паралелките, а след това - другата половина. 

При заболяемост между 250 и 500 на ротация ще се минава при отсъствие на 20% от учениците или 30% от паралелките са под карантина. 

За всички ученици от 5-и клас нагоре и за учителите маските и в клас стават задължителни. 

Няма да има изискване за сертификат за хранителни магазини, аптеки, банкови институции, градския транспорт.

Ако мерките не дадат резултат, Кацаров обяви, че ще се пристъпи към "национален локдаун".