Персоналът в заведения, театри, също ще трябва да е имунизиран, преболедувал или да се тества

Първи черен рекорд в тази вълна - близо 5000 нови болни за ден и 214 починали

Зеленият сертификат става задължително условие и в България за всички дейности на закрито. Това означава, че всеки, който иска да посети заведение, кино, театър, фитнес, танцова или друга школа, магазин над 300 кв.м и т.н., включително университет, ще трябва да бъде ваксиниран, преболедувал или да има отрицателен резултат от PCR или антигенен тест до 72 или съответно 48 часа по-рано.

Удостоверения за COVID няма да се изискват в обществения транспорт, в малки магазини, в хипермаркетите “Била”, “Кауфланд”, “Лидл”, в банки, аптеки и при посещения в администрации. Там ще се спазва дистанция и ще носят маски. (Какъв е редът за големите нехранителни магазини - виж долу.)

Такъв бе режимът в почти всички останали страни от ЕС, които в момента вече отменят мерките, тъй като са достигнали достатъчно ваксинационно покритие.

Мярката у нас

влиза в сила от

този четвъртък

Това реши здравният министър Стойчо Кацаров по предложение на експертния съвет по епидемиология. Поискани били становища и от различни браншови организации и министерства.

Така на всички места с обществен характер при влизане ще трябва да се представя такъв документ. Същото важи и за работещите в тях. 

Документът за преболедуване обаче е със срок от 6 месеца и се издава само ако заболяването е доказано с PCR тест, но не и с антигенен. На европейско ниво се обсъжда удължаването му до 1 година, какъвто е и срокът на сертификата за ваксинация.

Въпреки че на брифинга министър Кацаров обясни, че мерките, свързани със зеления сертификат, ще са за всички над 12 г., в публикуваната в последствие заповед е записано, че те ще са за всички над 18 г.

На всички сертифицирани лаборатории в страната РЗИ-ата ще раздадат безплатни антигенни тестове, за да могат хората да се тестват.

Как ще се организира достъпът на хората обаче, не стана ясно, както и няма ли да се стигне до ситуацията

хора без симптоми

да получават

безплатен тест,

за да посетят

събитие, а такива

със симптоми да

си плащат, за да

почнат лечение

Лабораториите няма да вземат пари за самия тест, но може да вземат такса за пробонабирането, обясни министърът.

Освен стриктен контрол по спазване на изискването за сертификатите ще се засили контролът и в самите лаборатории. Ако някоя издаде фалшив документ, ще ѝ бъде отнеман лицензът, увери Кацаров.

Списък със сертифицираните лаборатории в цялата страна може да се види на сайта на здравното министерство.

Тези, които следят за спазването на мерките - инспектори от РЗИ, МВР, общините и от агенцията по храните, също трябва да имат зелен сертификат.

Практически задължителна става ваксинацията за медиците в болниците и социалните работници (виж карето долу).

След първоначалния анонс, че това ще се изисква и от училищния персонал, учителите не са включени в групата.  Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров

Дали университетите ще работят присъствено или дистанционно, пък ще решат ръководствата им. Студентите обаче ще влизат със сертификат на лекции и упражнения.

Вариантите за преминаване на дистанционно обучение за учениците остават. Така например при 14-дневна

заболяемост над

750 на 100 хил.

всички училища

ще минават

онлайн,

но решенията ще се взимат на ниво община, а не област, обясни Кацаров. Целта е максимално дълго по-голямата част да останат отворени.

При заболяемост между 500 и 750 ще се учи на ротация - една седмица в клас са 50% от паралелките, после се сменят.

При заболяемост между 250 и 500 на ротация се въвежда, ако отсъстват над 20% от учениците или над 30% от паралелките са под карантина.

Графикът ще се изготвя от министъра на образованието и регионалните управления. Щом някоя община стигне показателите, заповедта става задължителна, без да се издава нова.

За всички ученици от 5-и клас нагоре, учители и персонал маските остават задължителни.

Децата под 12 г. може да участват в извънкласни дейности, ако са до 5 в помещение.

Детските градини и яслите остават отворени.

Зелен сертификат ще се изисква и за публика на спортни мероприятия, дори да са на открито.

Детски центрове и клубове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други, предоставящи организирани групови услуги за деца остават затворени. Изключение се допуска само за центровете за специални образователна подкрепа.Тиймбилдинги също няма да се правят, дори всички да са ваксинирани. 

Въпреки всички мерки, ако ситуацията леглата в болниците се запълнят критично,

ще се върви към

пълен локдаун, обясни Кацаров.

Две седмици е минималният срок за действие на мерките, преди евентуално да бъдат преосмислени.

Те бяха обявени на фона на рекордните за тази вълна близо 5000 нови болни за ден и 214 починали за денонощие.

Над 63 000 са активните случаи в момента в страната, а в болница са 6258. От тях 537 са в интензивни отделения.

За лекарите имунизирането практически задължително

За лекарите, работещи в болници, комплексни онкологични центрове, хосписи и диализни центрове ваксинацията срещу COVID става практически задължителна, защото на работа те ще могат да ходят само със зелен сертификат.

Същото важи и за медицинските сестри и санитарите.

Сертификат се дава и ако са преболедували, но за разлика от този за ваксинация, който важи 1 година, валидността на документа след изкаран COVID засега е 6 месеца. Обсъжда се вариант и неговият срок да се удължи, но решението ще се вземе на европейско ниво.

Така извън тези два варианта за медиците, работещи в изброените места, остава възможността да се тестват. Но ще трябва да правят това на всеки 72 часа (за PCR) и 48 (за антигенен тест).

Освен за медиците същото условие влиза в сила и за социалните работници в домове, предоставящи социални услуги както за деца, така и за възрастни.

Причината изискването да бъде насочено към тези две групи е, че работят в среда, която излага на по-голям риск от заразяване хората там.

Молове и магазини над 300 кв. м работят по новите изисквания или затварят

Всички търговски центрове тип мол или магазини с нетна площ над 300 кв. м, освен ако не предлагат основно хранителни продукти, трябва да реорганизират работата си според новите изисквания - т.е. да имат персонал, 100% притежаващ зелен сертификат, и да допускат само такива клиенти. Ако не могат да спазват това разпореждане, ще трябва да затворят. 

Това е записано в новата заповед на здравния министър Стойчо Кацаров с противоепидемичните мерки, които влизат в страната от този четвъртък. Нейният текст бе публикуван от здравното министерство късно снощи.

Така в рамките само на ден собствениците на подобни обекти ще трябва много бързо да реорганизират работата си.

Възможно ли е това и как ще се отразят мерките, от Сдружението за модерна търговия отказаха да коментират на този етап.

Тодор Белчев, съсобственик на “Технополис”: Това е пътят, а не локдауните

Напълно одобрявам, това е пътят, а не локдауните. Както не е задължително да имаш бойлер вкъщи, не е задължително и да ходиш на дискотека, ако искаш, показваш сертификат и продължаваш. Ако толкова не искаш да се ваксинираш, ще си плащаш по един PCR на два дни и имаш избор.  Тодор Белчев

Тодор Белчев

Ричард Алибегов, сдружение на заведенията: Излъгаха ни, за държавната администрация няма изисквания като за персонала на заведенията

Това са хаотични действия и мерки, които няма да доведат до нищо при само 20% ваксинирани. Идеята съществено се различава от това, което сме постигнали като договореност със служебния здравен министър. Затова си запазваме правото да бойкотираме заповедта. Най-малкото трябва да се знае кой поема разходите за тези сертификати, заяви председателят на Съюза на заведенията в България Ричард Алибегов.

По-късно обща позиция разпространиха съюзът на Алибегов и Българската асоциация на заведенията.  Ричард Алибегов

Ричард Алибегов

“На първо място нашето искане беше тестове за наличие на антитела да се признават, а държавната администрация да бъде поставена при същите условия като нашите служители. Излъгаха ни най-нагло и безочливо! Освен това, трябваше ограниченията да важат и за всички нехранителни обекти над 200 кв. м. Пак свещените крави и за тази власт се оказва армията от държавни служители, на които ние плащаме заплатите и осигуровките. Както и едрият капитал, в лицето на големите чуждестранни вериги, за сметка на средния и малкия бизнес в България! Държавата налага ограничения за малкия и средния бизнес, но няма топки да наложи същите условия за самата себе си! Цинично! Защо така бе, господа властимащи? Господин министър на здравеопазването, господин премиер, господин здравен инспектор? Имате ли да кажете нещо? Всъщност вече не ни интересува каква нова лъжа ще изречете. Заминавайте си! Бързо, възможно най-бързо”, се казва в позицията на двете организации.