Бивши стюардеси от вече несъществуващата италианска авиокомпания Алиталия (Alitalia) съблякоха днес униформите си и мълчаливо останаха само по бельо на протест в центъра на Рим, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изпадналата в продължителни финансови затруднения национална авиокомпания със 74-годишна дейност в авиационния сектор извърши последния си полет на 14 октомври. Още на следващия ден започна да лети наследничката й, новата държавна компания Италия Траспорто аерео - ИТА (Italia Trasporto Aereo - ITA), използвайки някои от самолетите на Алиталия. Тя купи и марката на авиопревозвача, но прие по-малко от 3000 от общо 10 000 служители на Алиталия.

Представители на синдикатите посочиха, че тези, които ще работят за ИТА, са назначени на значително по-ниски заплати.
Около 50 бивши стюардеси се подредиха в редици на площад на върха на хълма Капитолин, поставиха на паважа фирмените си чанти за рамо, след което бавно и в синхрон махнаха палтата си, униформените сака и полите, а после събуха и обувките си с високи токчета. 

Те останаха боси, само по комбинезони, запазвайки мълчание в продължение на няколко минути. След това те внимателно събраха нещата си и заедно извикаха: "Ние сме Алиталия"! Профсъюзните лидери настояват правителството да продължи помощите за безработица за цели пет години.