Не е добра практика ние, лекарите да научаваме онова, което ще се случи при нас, от телевизията, заяви председателката на сдружението на общопрактикуващите лекари Виктория Чобанова по Би Ти Ви. Според нея има неясноти в министерската заповед за въвеждане на зелени сертификати. Боледувалите до април без сертификати няма как да си ги извадят сега, защото те важат 6 месеца, каза лекарката. А не е и вярно, че с антигенен тест прекаралите коронавирусна инфекция могат да си извадят зелен сертификат.
Според председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов тестовете за антитела и бързите антигенни тестове трябва да бъдат безплатни, както в много европейски страни. Ресторантьорският бизнес скочил, след като изискването за зелен сертификат не било въведено за достъп до услугите на държавната администрация, която е към 400 000 души, а такава е била уговорката с министър Кацаров.
Според Алибегов при 20% ваксинирани няма как да се въвежда европейската мярка, която успешно бе наложена в страни с над 60% ваксинирани. Освен това идеята е била това да бъде въведено от 1 ноември.
Хората питат по телефона на театъра "Българска армия" ще връщат ли билети, ще има ли представления. Винаги сме изпълнявали всички мерки, театърът не е място, което заразява, каза Мирослав Пашов, директор на театър "Българска армия".
Проблем е, че заповедта е издадена, без да се даде на хората достатъчно време да реагират, заяви юристът по здравно право Милена Шаркова.

Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
Д-р Виктория Чобанова КАДЪР: btv
Д-р Виктория Чобанова КАДЪР: btv