Целта ни е да съхраним работните места, а нашите деца да имат своето бъдеще в Перник като развит европейски град, казва директорът на дружеството 

"Амбицията ни е да създадем напълно екологично производство на енергия. Винаги целият екип на предприятието сме имали за цел да работим в пълно съответствие с най-високите стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. С инвестицията за производство на енергия от природен газ ние правим най-важната крачка към енергийната трансформация на предприятието. С газовите когенератори ще се намали количеството въглища за производство на енергия. Чувствително ще спаднат и генерираните количества отпадъчна пепел и ще се намалят емитираните замърсители. По този начин ще изпълним изискванията на Европа за намаляване на емисиите в атмосферата от изпусканите газове". Това заяви Ясен Кацаров, директор на "Топлофикация Перник“.

Той разказа, че от лятото на 2020 г. работят по този така важен и голям проект за енергийната трансформация на предприятието. Ясен Кацаров посочи, че "Топлофикация Перник" е една от големите и първи топлофикационни предприятия в България. "Благодарение на мащабните ни инвестиции ще допринесем за енергийния преход, пред който е изправен нашият сектор. Ще подпомогнем развитието на региона ни, както и ще се гарантира енергийната сигурност и независимост на страната", заяви още той. Директорът на едно от най-големите предприятия в Перник изказа благодарност към предишното ръководство на топлофикацията за огромния труд и средства, които са вложили за поставянето на началото на прехода на дружеството към производство на чиста енергия. "Ние продължихме тяхното дело в името на бъдещето на топлофикацията. Изграждаме мястото, където когенерационните мощности ще бъдат монтирани. Обособяваме допълнителни трасета за вода, пара, газ и др. Очакваме да пуснем мощностите в експлоатация преди следващото лято", допълни Кацаров. Той сподели, че към момента паралелно провеждат административните процедури за реализиране на още една инвестиция за поетапна замяна на все по-голяма част от въглищата с биомаса. Тя е възобновяема суровина, при чието оползотворяване не се отделят вредни емисии във въздуха.

"С всяка година Европейският съюз въвежда все по-строги изисквания към предприятията, работещи на въглища. Въглеродните емисии стават все по-скъпи. Уверявам Ви, че въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ще продължаваме да инвестираме в модернизацията и трансформацията на "Топлофикация Перник". Ние сме централата, която заема важна част от енергийната независимост на България и развитието на Югозападния въглищен регион. Предприятието ни е един от големите работодатели за Перничани и не само. При нас работят хора и от останалите градове, в близост до Перник.", каза Кацаров. Той посочи, че като въглищна централа, обръщат внимание към - екологичното въздействие от дейността . "Поддържаме в изправност всички наши съоръжения, за да гарантираме сигурно топлоподаване за клиентитеи да запазим работеща топлофикацията. Със сероочистващата инсталация се постига значителна редукция на серните оксиди, а с електрофилтрите се улавят над 99,9% от праховите частици. По този начин не се допуска замърсяване на въздуха в града ни. Внедрени са и системи за непрекъснат мониторинг на емисиите. За изграждането на инсталацията за очистване на серните оксиди, получени при изгаряне на въглищата, беше необходима близо година", заяви директорът на дружеството.

Ясен Кацаров посочи, че в "Топлофикация Перник" работят приблизително 500 души. "Като отговорен работодател ние ще направим всичко, което зависи от нас, за да запазим работните места и да съхраним дохода на екипа ни и на семействата им. Надяваме се с осъществяването на справедлив енергиен преход да се открият още нови и по-благоприятни условия за заетост", категоричен бе той. "В сектора ни работят отлични професионалисти, които не бива да останат без работа. Вярвам, че след като успешно реализираме зелената трансформация на "Топлофикация Перник", ще се открият още нови работни места. Модерните съоръжения и технологии не могат да функционират без човешки ресурс, който е ключов за развитието на предприятието и като цяло на сектора. Нашата цел е да запазим екипа си, да преквалифицираме част от заетите и да привлечем още нови експерти", заяви Кацаров.

Директорът на "Топлофикация Перник" заяви, че като отговорно общество, трябва да убедим младите да останат в България. "Уверявам Ви, че лично за мен, като директор на голямо предприятие, това е моят стремеж. Децата ни да продължат нашето дело и след години предприятията да са модерни и развити, с европейски облик и произвеждащи чиста енергия. Именно по тази причина всичките ни проекти са, за да стане Перник по-добро място за живеене, да задържим младите и да им предложим перспектива за личностна реализация именно тук", посочи Ясен Кацаров.