Нарушения по проекти по ОПИК за 24 млн. лв. са открити в Северозападния регион след анализ на ефекта от безвъзмездната помощ, отпусната по програмата. Най-много са нарушенията в провеждането на обществени поръчки, както и в начина на закупуване на активи. 

Това съобщи министърът на икономиката Даниела Везиева на брифинг. Общо по програмата в периода 2014-2020 г. са сключени 2913 договора за 2,63 млрд лв. В Северозападния регион, който е приоритетен, проектите са за 478 млн. лв. Там са обаче и 1/3 от нередностите - 94 от общо 333. 42 от тях са в ИТ сектора - фирми са регистрирали, че разработват софтуери, докато работещите лица всъщност били наети на друго място. 

Държавата наистина се опитва да подпомогне бизнес средата. В Северозападна България обаче стандарта на живот и търсените ефекти от програмата не са се подобрили и за това при новите мерки, заложени в Плана за възстановяване, ще се разработят допълнителни мерки за контрол. Защото нашата народопсихология е как да направим нещо, за да спечелим пари, без да правим нищо, заяви министър Везиева. 

От Европейската прокуратура в момента се правят проверки, голяма част от средствата вече са възстановени, стана още ясно на брифинга. 

Везиева поясни още, че изпълнителният директор на ДКК Атанас Гогов, който беше назначен по времето на предшественика й Кирил Петков, е бил сменен с решение на Съвета на директорите на консолидационната компания, тъй като е извършил ПТП, докато е управлявал служебна кола за лични нужди. 

Продължавали конкурсите за смяна на ръководството във ВМЗ Сопот, както и проверките за законността на ремонтите на язовирите, изпълнявани от "Монтажи".