Британският принц Чарлз заяви в предварително записано послание към екологичен форум в Саудитска Арабия, че има "опасно тесен прозорец" за ускоряване на действията за климата, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.
Като се позова на експерти, той каза, че на Конференцията на ООН за климата КОП 26 в Глазгоу, която започва в края на този месец, трябва да бъдат определени национални приноси с ясни "базови очертания" и цели за нулеви нетни парникови емисии до 2050 г.
Британският престолонаследник заяви това в обръщение към открития днес форум "Саудитска зелена инициатива". По-рано днес домакинът на конференцията, Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, обяви, че си поставя за цел до 2060 г. да постигне нулеви парникови емисии.
"Саудитската зелена инициатива" и предстоящият в понеделник в Рияд по-голям близкоизточен форум, отново кръстен "Зелена инициатива", ще помогнат за ускоряване на вече постигнатия голям напредък, каза принц Чарлз.
Президентът на КОП26, британецът Алок Шарма, междувременно предупреди, че в Глазгоу ще е значително по-трудно да бъде постигнато глобално споразумение за климата, отколкото е било в Париж през 2015 г., предаде Франс прес.
Във френската столица преди шест години бе постигнат рамков договор, а детайлите бяха оставени за бъдещето, каза Шарма пред в. "Гардиън".
Представители на около 200 държави ще се съберат от 31 октомври за две седмици в Глазгоу в опит да се разберат за още по-голямо намаление на своите парникови емисии с цел да бъде изпълнена договорената в Париж амбициозна цел да не бъде допуснато глобалното затопляне да превиши 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, отбелязва Франс прес.