Върху три области, в които реформите представляват интерес - климатичните промени, технологичните промени и приобщаващ растеж, акцентира Надийм Илахи, регионален представител на МВФ за България и Румъния, по време на онлайн дискусията "Семейството на ООН на 76 години".

Илахи посочи, че по отношение на изменението на климата ключът е как България да направи прехода от енергийни източници с високи въглеродни емисии. Той подчерта важността на преминаването към дигиталната икономика и отбеляза голямата роля на образованието.

Илахи засегна и темата за бедността и неравенствата. Той отбеляза, че България се е справила добре в намаляването на нивата на бедност през последните десетилетия, но неравенството се увеличава, цитира го БТА.

Илахи обърна внимание и на ваксинацията, като отбеляза, че целта е страните в света да достигнат нива от поне 40 процента ваксинация през 2021 г. и 70 процента - през 2022 г., като отбеляза, че в това отношение България има какво да направи. Той посочи също, че е ключово как се възстановява икономиката и посочи, че някои сектори в България се справят добре, но други изостават, и посъветва вниманието да се насочи към онези сектори, които изостават.

Фабрицио Дзарконе, представител на Световната банка за България, акцентира върху инвестициите в човешкия капитал и отбеляза, че с пандемията от ковид е още по-важно да разберем защо трябва да се инвестира в човешкия капитал.

В България търсим практически начин да подкрепим страната с усилията си да се бори с пандемията, но и да се създадат основите за бързо и зелено икономическо възстановяване, подчерта той. България претърпя значителна трансформация през последните 30 десетилетия и ние сме щастливи, че Световната банка беше част от това пътуване, коментира Дзарконе и декларира решимостта на продължаване на подкрепата за България в усилията й да ускори сближаването с жизнения стандарт на ЕС.

В дискусията се включиха и представители на младите хора. Павлина Николова, стажант аташе в Дирекцията "ООН и сътрудничество за развитие" в МВнР, посочи, че, ако в началото на възникването на организация предизвикателствата са били свързани с преодоляване на последиците от войните и предотвратяване на конфликти, към днешна дата на преден план са справянето с климатичните промени и глобалната пандемия. Тя подчерта, че младите хора са сериозен импулс за развитието на ООН, и те, със своята ангажираност и посланията си, могат да променят стереотипи и да допринасят за развитието и реформирането на организацията.

Програмният координатор на "Български младежки делегати към ООН" Ралица Диканска разказа за програмата, която съществува от 2006 г. и се координира от Дружеството за ООН в България в тясно сътрудничество с МВнР, и редица правителствени и неправителствени организации, сред които МОН, Министерството на младежта и спорта, Националният младежки форум, асоциация за подпомагане на академичната общност и други. Това широко партньорство дава шанс младежкото овластяване да бъде толкова ефективно, коментира тя. В рамките на програмата двама младежи делегати се избират в национален конкурс в четири кръга. Целта е да се осигурява ефективно младежко представителство пред ООН, като младежките делегати защитават мненията и интересите на младите хора в България. Мандатът е 18 месеца.

Днешната дискусия е организирана от Дружеството за ООН заедно с организациите на ООН в България по повод на Деня на ООН - 24 октомври. На този ден през 1945 г. Уставът на ООН е ратифициран от мнозинството от подписалите страни, което води до официалното създаване на световната организация. Събитието се осъществява с медийната подкрепа на БТА. Модератор на форума беше генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който припомни, че преди много години ООН е апелирала отделните държави да превърнат този ден в свой официален празник и изрази надежда, че това рано или късно ще се случи, включително и в България.

Форумът завърши с песента "Imagine" в изпълнение на децата от вокалната група "Бон-Бон", които изрецитираха част от текста на български: "Представете си всички хора, живеещи в мир... Може да казвате, че съм мечтател, но не съм единственият. Надявам се, някой ден ще се присъедините към нас и светът ще бъде като едно цяло".

Още от форума - Представителят на СЗО прогнозира 3 пъти повече починали в България до край на 2021 г.