Купуват 13 млн. щадящи тестове, децата ще се тестват два пъти седмично

Родителите ще могат да изберат дали да оставят децата си вкъщи

Следващата седмица всички ученици от 1 до 4 клас да се върнат в училище, без значение дали попадат в тъмночервена зона или не, предвиждат здравното и образователното министерство. Това ще стане чрез вкарване на тестване в училищата чрез щадящи тестове, базирани на взимане на слюнка, без да се налага бъркане в носа на децата.

За целта ще бъдат осигурени 13 млн. теста, а децата ще се проверяват 2 пъти седмично - понеделник и четвъртък преди първия учебен час. Поръчката за тестовете ще бъде пусната днес, очакванията са да бъдат осигурени до следващата седмица и тогава д а бъдат върнати учениците в клас.

Това обявиха министрите на здравеопазването и образованието Стойчо Кацаров и проф. Николай Денков.

Идеята е на малко по-късен етап, по този начин да се включи и по-горния курс - 5-7 клас, а постепенно и всички ученици до 12 клас.

С връщането на децата в клас, се въвежда и зеленият сертификат за учителите, като първо такъв ще е задължителен за началния курс, който първи ще се върне в училище, а след това за всички останали.

Учителите, които не са ваксинирани или преболедували, ще се тестват 2 пъти седмично с антигенни тестове в училище, обяви министър Денков.

Целта е да се осигури чиста среда в училище, обясни той. Денков допълни, че в момента има 4 области със заболяемост над 1000 на 100 000, което означава, че всеки 1 на 100 души е болен.

Мярката е подкрепена и от Национална мрежа за децата. "Приветствам мерките. Такова беше и нашето предложение още през лятото с цел да започне нормални учебната година и да се осигури чиста среда и да се избегне верижното карантиниране на деца и класове, което наблюдаваме сега, обясни Пламена Николова от Национална мрежа за деца.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров КАДЪР: Би Ти Ви
Здравният министър д-р Стойчо Кацаров КАДЪР: Би Ти Ви
Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков
Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков