Турската лира отбеляза нов спад тази сутрин, достигайки исторически минимум от 9,85 спрямо долара, предаде Асошиейтед прес.

Обезценяването идва след изявлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, че е разпоредил десет посланици на западни страни в Турция да бъдат обявени за персона нон грата заради тяхна декларация с призив за освобождаването на турския филантроп Осман Кавала, предаде БТА.

Турската лира е подложена на натиск след намаляването на лихвените проценти миналата седмица на фона на инфлация от близо 20 на сто.

Засилването на напрежението със Запада вероятно ще притесни чуждестранните инвеститори, което ще навреди допълнително на турската икономика, отбелязва АП.

В началото на миналата седмица посланиците на десет държави - Гермaния, САЩ, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия - разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Осман Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Анкара окачестви декларацията като опит за натиск върху турската правосъдна система, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е наредил на министерството на външните работи да обяви за персона нон грата 10-те посланици.

Очаква се окончателното решение за посланиците да се изясни днес след заседание на правителството под председателството на президента.