Германия изпитва остра нужда от персонал, особено от квалифициран. Недостигащите кадри са 1,2 милиона, от които две трети - квалифицирани, гласят данните на Федералната агенция по труда, цитирани от "Дойче веле".

Най-търсени са социалните педогози

Професиите, в които има дефицит на кадри, са 70. А особено голям е недостигът при социалните педагози - 18 300 души. По почти същия начин стоят нещата с болногледачите и тези, които се грижат за възрастните хора. В Германия има нужда и от строителни инженери (15 500 незаети работни места), от водопроводчици (13 200), от шофьори на камиони (6700) и др.

Поради това от индустрията настояват за привличането на повече специалисти от чужбина. "Имаме нужда от целенасочена миграция на специалисти. На много предприятия вече им се наложи да отказват поръчки поради недостига на квалифицирани служители", посочва Маркус Йергер от Съюза на малките и средните предприятия. Той допълва, че така се поставя под заплаха конкурентоспособността на малкия и средния бизнес, респективно - на Германия като цяло.

Засегната е информатиката, но и занаятчийството

Същевременно е регистриран голям спад в интереса към професионалното обучение - в началото на тази учебна година са останали почти 60 000 незаети стажантски места.

От недостига на кадри и на желаещи да се обучават млади хора страдат най-вече браншове като математиката, информатиката, естествените науки и техниката, но също така - здравеопазването, социалните грижи и занаятчийството.