Най-лошите ни опасения се сбъднаха. От 20 дни се опитваме да водим разговори с държавата. Направихме преговорен екип. Преди 15 дни проведохме и извънредна сесия на Столичния общински съвет, за да започнем разговорите за компенсация на “Топлофикация - София”, така както такива се предоставят на частни заводи. Уви, насреща има оглушително мълчание. Нашият преговорен екип няма с кого да преговаря. Няма и отговори на нашите писма. Не бяхме чути за механизма за компенсации. Вече е изпусната възможността “Топлофикация - София” да бъде компенсирана. След като за завод на частен бизнесмен се предлага помощ, който например произвежда резервни части, защото му е поскъпнал тока, няма логика заводът, който е собственост на всички софиянци и произвежда топлинна енергия, ползвайки приеоден газ, който също е поскъпнал, да бъде дискриминиран от решението на Министерския съвет. И питам как е възможно 20 дни от “Московска” до “Дондуков” да не може да се установи пряка връка. И днес настойчиво търсих министъра на икономиката с искане на среща, защото няма да оставим така нещата, несправедливо е - повтарям искаме същото третиране за общинското дружество каквото получават частните заводи. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

На въпрос дали наистина “Булгаргаз” може да спре доставките за столичната топлофикация той отговори: “всички знаят, че това е невъзможно, защото ще засегне енергийната система на страната.”Булгаргаз” е най-големият лихвар на столичната топлофикация. Плащат се десетки милиони лихви годишно на “Булгаргаз”. Тепърва ще се увеличават дълговете, заради рязкото покачване на цената на природния газ. Тоест в този дълг до момента няма нищо извънредно, ако го сравните със задълженията от преди 2, 4 или 6 години. Задълженията са били дори и повече. Затова ще помоля директора на “Булгаргаз” да прояви повече здрав разум и неговите началници - министерството на икономиката, на екергетиката, незабавно да предприемат действие, защото не може да продължаваме по този начин”.

Той подчерта, че 1 милион софиянци се отопляват благодарение на услугите на общинското дружество.

От 30 млн. лв. приход на “Топлофикация - София” за октомври, 20 млн. лв. са платени на “Булгаргаз”. Георгиев подчерта, че дългът се обслужва регулярно и над 75% от задълженията за тази година са платени.

“Защо “Булгаргаз” отказва да промени този феодален договор с високи лихви и авансово плащане. Правителството, заето да обслужва предизборната кампания на своя принципал - президента Радев, гледа втренчено всичко катастрофи, които наближават държавата. Един кораб не могат да разтоварят един кораб, пандемията не може да бъде овладяна, гледат бесните енергийни цени, които поставят “Топлофикация - София” в невъзможност да изпълнява задълженията си, влизайки в дългова спирала”, заяви шефът на енергийната комисия към СОС Прошко Прошков.

Има ли някой начело на държавната енергетика, на антикризисните мерки, или това са свободни съчинения, попита Георгиев.